Bihotell

Varför det behövs fler bihotell

Man kan hjälpa de vilda bina genom att bygga ett bihotell, fixa en äng, välja ekologiskt i affären eller plantera bivänliga blommor. I Sverige är en tredjedel av de 270 arterna av vilda bin på väg att försvinna. Och under våren 2019 startade Naturskyddsföreningen en kampanj, ”Operation: Rädda bina”, med syfte att vända trenden. De uppmanar allmänheten till olika insatser för att hjälpa till och rädda bina. En av dessa insatser är alltså att ordna vildbihotell. En bostad åt bina. EnTeskedHonung.se har tagit till sig denna uppgift och satsar hårt på att fixa bostäder åt vilda bin. Detta resulterade redan första året i ett hotellkomplex, ELITH – Hotels & Resorts.

Läs även: Mitt första bihotell

Man kan självklart tillverka egna hotell, men det finns många söta hus i affärerna. Man kan ju slå två flugor i en smäll och få en fin inredningsdetalj till trädgården samtidigt som man gör en insats för trädgårdens pollinerare. Och om man inte är så händig, eller har tiden att bygga ett eget så kan man istället köpa ett. Det finns dock en del man kan tänka på innan man köper bihotell. Många av de som finns i butikerna har brister, även om en del av kritiken som riktats mot de massproducerade bihotellen kan tas med en nypa salt.

Läs även: Bristfälliga massproducerade bihotell

Bland ELITH:s hotell finns ett köpt hotell som har flera brister. Det saknar skydd mot fåglar, har bara en storlek på hålen och det är inte fast förankrat utan hänger i en kedja. Inför nästa säsong kommer detta givetvis åtgärdas så att trädgårdens besökare blir nöjda.

Att tänka på när man ska köpa bihotell

Om du bestämt dig för att köpa ett bihotell finns det några saker du ska tänka på om du vill göra en optimal insats för de små. Bland annat att gångarnas dimensioner ska vara rätt och att hotellet ska vara väderskyddat.
Läs mer.

bihotell
Bee hotel, Sandy, Bedfordshire Creative Commons Attribution 2.0 Generic license

Så gjorde jag ett bihotell av bambupinnar

Hur gör man ett bihotell av bambupinnar? Man kan göra som jag gjorde här. Allt du behöver är bambupinnar, snöre eller motsvarande att binda med och någon form av regnskydd, om platsen som du tänker sätta upp hotellet på inte redan är skyddat från eventuell nederbörd. Något som underlättar är en borr eller något annat som du kan gröpa ur bambun med. Läs mer.

Gör ett humlebo av en gammal kruka

Humlor är också effektiva pollinerare, och precis som de solitära bina så kämpar de för sin fortlevnad. Deras bostäder ser lite annorlunda ut. Bland annat kan de hålla till i gamla musbon och liknande. Om du vill locka till dig lite fler humlor till din trädgård så kan du till exempel använda en gammal kruka. Läs mer.