Bin & Biodling

Murarbiet Mollie, en ChatGPT-berättelse.

I perioder är jag lite teknikintresserad, och nu har jag snubblat över ChatGPT från OpenAI. En chatbot som ska kunna ”svara på uppföljningsfrågor, erkänna sina misstag, utmana felaktiga premisser och avvisa olämpliga förfrågningar.” Jag bad ChatGPT att berätta en historia om ett murarbi och att göra detta på svenska. Efter att ha rättat den på ett par ställen så berättades denna historian för mig: (bilden kommer från DALL·E, en bildgenerator från OpenAI)

Murarbiet Mollie. Del 1.

En gång fanns det ett litet murarbi som hette Mollie. Hon var en mycket flitig bi, och hon älskade att bygga sina bona i murar och andra stenkonstruktioner. Hon hade redan byggt många bona under sin korta livstid, men hon ville alltid bygga fler.

En dag när Mollie flög runt på jakt efter en lämplig plats att bygga sitt nästa bo, hittade hon en stor stenmur med många små springor och sprickor. Hon kände genast att det här skulle bli den perfekta platsen för hennes nästa bo.

Mollie började omedelbart att samla material och bygga sitt nya bo. Hon flög runt och samlade pollen och nektar från olika blommor, och använde det sedan för att bygga sina väggar och golv. Hon jobbade hårt och flög fram och tillbaka hela dagen, och till slut hade hon byggt ett vackert litet bo.

När Mollie var klar med sitt bo, la hon in en stor mängd pollen och nektar i det, så att hennes ungar skulle ha något att äta när de kläcktes. Sedan lade hon ner ett ägg i varje rum, och väntade på att äggen skulle kläckas.

Efter en stund kläcktes Mollies ägg, och ut kröp många små larver. Mollie var en duktig mor och skötte om sina larver väl, och till slut blev de till vackra unga murarbier.

Mollie var väldigt stolt över sitt nya bo, och hon visade det gärna för alla de andra djuren i skogen. Hon visste att hon hade byggt ett av de vackraste bona någonsin, och hon var glad över att ha kunnat ge sina ungar en så bra start på livet.