Recept med honung

Vitlökshonung

Fermenterad vitlökshonung kan vara det absolut godaste tillbehöret till pizza någonsin. Och som så många andra av mina favoriter såg jag detta första gången på Bon Appétits YouTube-serie It’s Alive med Brad Leone. Allt du behöver för att skapa denna magi på burk är vitlök, honung och lite tid.

Ingredienser:

  • Vitlök
  • Honung

Skala vitlöken, skär bort eventuella skador och pressa klyftorna lite lätt. Lägg sen klyftorna i en rengjord burk. Fyll inte burken ända upp. Det ska vara lite utrymme under locket så att gaserna som bildas får plats och inte orsakar en explosion. Efter detta är det bara att tillsätta honung tills vitlöken täcks.

Om du bara har tillgång till fast honung kan du värma den för att få den flytande igen. Håll temperaturen under 35°C så överlever de nyttiga ensymerna i honungen.

Låt burken stå i rumstemperatur och se till att öppna locket en gång om dagen. Det kommer nämligen bildas ett tryck i burken under fermenteringen som du behöver lätta på. Efter hand kommer du märka att honungen blir mer och mer lättflytande.

Vitlöken kan du servera till vilken rätt som helst och honungen kan du ringla över allt du kan ringla något över, men gifter sig speciellt bra med en rykande varm pizza.

Har du möjlighet att mäta pH i din vitlökshonung kan du göra det och se till att det inte stiger över 4,5 för att undvika botulism.