Vinterskörd och omplantering av morötter och jordärtskocka

Så blev det dags att plantera om morötter och jordärtskocka. Jag kommer antagligen att sälja min kolonistuga nästa år så jag gjorde ett besök där, strax innan jul, för att se vad ätbart som fanns kvar. Med mig hem fick jag ett gäng morötter samt lite jordärtskockor.

Egentligen så hade jag tänkt att jag skulle lämna några av morötterna för att gå i blom nästa år. Och då ta frön från dem. Men nu är det som sagt inte säkert att jag har kvar kolonin när det är dags för morötterna att blomma. Därför fick de följa med till grönsakslandet här hemma i stället. Det vill säga att jag gör ett försök att helt enkelt plantera om dem.

Läs även: Enkelt att odla egna morotsfrön

Men kan man verkligen plantera om morötter så här?

Jag vet inte, men jag provar. Om jag inte minns fel så har jag för mig att jag eventuellt såg någon som kanske planterade ut morötter som hade sparats i sand i nått förråd en vinter. Jag kan dock inte minnas om jag såg vad resultatet blev. Det får alltså bli ett litet experiment.

Jag valde ut de finaste och största morötterna och sparade två av varje sort. Belgian White, Jaune du Doubs och St Valeri, alla från Impecta. De tre sorterna åkte ner i jorden och sen var det inte mycket mer än så. Vi får se om de överlever och om det blir några blommor senare i år.

Funky jordärtskockor

Jordärtskockorna som fanns på kolonin grävdes också upp. De finaste åkte in för konsumtion och resten grävdes ner tillsammans med morötterna. Eventuellt ska jag prova att fermentera en del av dem. Men jag är inte helt säker eftersom jag redan testat detta en gång. De fermenterade jordärtskockorna smakade långt ifrån gott. Surt, med en väldigt funky smak. Alldeles för funky. Men vem vet? Denna gången blir det kanske bra?

Till nästa vinter hoppas jag kunna skörda lite rötter från Maximilians Solros också, och jämföra med jordärtskockorna. Det ska också bli intressant att se om bina hittar till blommorna.

Läs: Maximilians Solros