Bin & Biodling

Var tar alla drottningar vägen?

För drygt en månad sedan berättade jag om att bina dragit fram ett gäng drottningceller och att jag till slut delade samhället i två. Förhoppningen var att jag skulle få fram en ny bidrottning i samhällena, och om något skulle gå snett så skulle jag slå ihop dem igen.

Läs även: En kupa blev två

Men någon vecka senare kollade jag kuporna för att se vad som hänt och jag hoppades att det skulle finnas en pigg och glad drottning i åtminstone ett av samhällena. Och drottningcellerna var borta, men någon drottning kunde jag inte hitta. Inga ägg och inga nya larver. Inte i någon av kuporna.

Så jag fick återigen vända mig till de som kan mer än jag, och rådet jag fick var att slå ihop dem till ett samhälle igen och tillsätta en ny drottning. Så en ny drottning blev det.

Ny bidrottning

Hon kom i en liten bur, med några extra bin i följe som kunde ta hand om henne. Markerad med årets färg, grön, stoppades hon med den lilla buren ner i kupan, med förhoppningen om att hon skulle ta över som ny regent.

Så blev dock inte fallet. En vecka efter att hon krupit ut ur buren kollade jag läget igen. Men jag kunde inte hitta henne hur mycket jag än letade. När jag tänkte ge upp så lade jag märke till ett bi som inte såg riktigt ut som de andra. Någon grön fläck fanns inte på hennes rygg, och hon var inte uppenbart mycket större än de andra. Och hon trängdes bland ganska många bin, vilket gjorde det svårt att se ordentlig. Men jag fick för mig att det kan ha varit en ny drottning.

Inspektionen kunde dock inte fortsätta längre. Jag hade redan suttit en lång stund vid den öppna kupan. Och jag hade inte använt rökpusten, eftersom de hade varit supersnälla hela sommaren. Och de hade aldrig visat några tendenser till att vilja stickas. Jag hade heller inte några skyddskläder på, av samma anledning. Och nu lyckades jag irritera ett bi till den grad att hon stack mig. Vid ögat. Vilket var jobbigt.

Yngel!

För några dagar sedan, ett par veckor efter att mitt ansikte svullnade upp så mycket att jag och min sambo såg ut som skönheten och odjuret, var det dags att inspektera kupan igen.

Jag kunde inte hitta någon bidrottning denna gången heller. Men! Det fanns larver och täckta yngel! Vilket betyder att någon har lagt ägg de senaste veckorna. Och min förhoppning är nu att det är drottningen som jag tror att jag såg vid förra inspektionen. Det finns en risk att det är något av arbetarbina, vilket i så fall inte är bra. När ett arbetarbi lägger ägg så är de obefruktade vilket betyder att det bara blir drönare. Så nu håller vi tummarna för att det faktiskt finns en drottning, och inom kort ska vi göra dem redo för vintern.