Odling

Uppdatering från kolonistugan

Min andra säsong i kolonistugan har börjat. Plommonträdet och äppelträden blommar. Mycket av det som såddes i vintras och under våren fram tills nu har börjat gro. Och det har redan skördats en del av det som fått stå kvar sedan förra säsongen. Inte av mig, men av kaniner och fåglar eller vem det nu är som äter min kål.

Efter vinterns sista skörd av grönkål lät jag stammarna stå kvar i vad som nu är jordgubbsland. Under våren har det kommit nya små blad och det har skjutit upp stjälkar med blommor. Blommorna är orörda, men det är någon som knaprat på bladen. Vilket egentligen inte gör mig något. Jag lät kålen stå kvar just av anledningen att den skulle gå i blom så att jag kunde få en chans att ta frön. Och så att jag kanske får möjlighet att se vilka pollinatörer som kan tänkas besöka den. Jag tänker ta fröer från majrovor också som lämnats kvar i jorden sedan förra säsongen. De har också blommor på gång nu.

Grönkål ’Lerchenzungen’

Några andra som överlevt vintern är Mullbärsträdet och den pyttelilla havtornen. Av 75 frön som stratifierades var det inte många som började gro och bara en som klarade sig fram till hösten. Men jag borde göra ett försök att dra fram fler så att den får några kompisar. För att få bär krävs både hon- och hanplanta.

Havtorn och mullbärsträd

Hela potatislandet är lite av ett experiment detta året. Varje gång jag drog upp en planta förra året så lät jag någon potatis ligga kvar. Med tanken att jag inte skulle behöva köpa och sätta nya i år. Och det har redan börjat skjuta upp några plantor. Nästan alla de som har grott nu har legat under torrt gräsklipp, medan resten av landet ligger under täckbark. En möjlig anledning till skillnaden. Det kan också vara så att det är den tidiga sorten, Rocket, som börjat skjuta upp. Och att resten av landet, med sorterna Asterix och Salad Blue, vaknar lite senare.

Första potatisen har tittat upp

I mars sådde jag Maximilians Solros i kruka utomhus och nu har de börjat titta upp. De verkar ha många lika egenskaper med jordärtskockan, så gissningsvis kan de vara lite jobbiga att få bort om de sprider sig till en plats där man inte vill ha dem. Men det spelar ingen större roll för min del. Det får gärna vara lite vildvuxet. Läs: Jag är lat.

Julsenap brukar vara en grej jag pysslar med tillsammans med mor min i december. Och i år blir det, förhoppningsvis, egen julsenap gjord på egenodlade senapsfrön. Svartsenap och Vitsenap har börjat gro. Det har också rabarbern. Jag är egentligen inget stort fan av rabarber så jag vet inte varför jag köpte de fröna. Men så länge det finns extra plats kan de få växa upp och bre ut sig.

Rabarbern fick honungsfacelia och blåklint som grannar. De såddes alla sidan om vinbärsbuskarna som nu har fått en del röda, buckliga fläckar på bladen. Det är tydligen bladlöss. Who knew? Bara att dra av bladen. Sen förlitar jag mig resten av säsongen på att blomflugorna som kommer och besöker honungsfacelian är sugna på bladlöss också.