Bin & Biodling

(Un)well – Apiterapi på Netflix

Jag har tidigare, som hastigast, nämnt att honungsbinas gift används inom alternativmedicin för att lindra eller bota till exempel reumatism och MS. Och nyligen så släpptes en serie på Netflix där ett av avsnitten tar upp just apiterapi. Terapi med bin och deras gift.

Läs även: Fakta om honungsbin – del 5 – Biprodukter

Netflix-serien (Un)well dyker in i den lukrativa globala wellness-industrin som påstår sig förmedla hälsa, lycka och välbefinnande. Men frågan är om dessa hälsotrender kan uppfylla sina löften. Blir vi friska? Eller blir vi lurade in i kulter fulla av lögner?

I det femte avsnittet, ”Bee Sting Therapy”, får vi bland annat träffa Deborah Mitchel, grundare och VD av Heaven Skincare. Hon ligger bakom en rad skönhetsprodukter varav flera innehållande bigift. Bland annat en ansiktsmask som ska motverka rynkor och åldrande, och kallas ett ”naturligt botox”. Men vi får också höra från hudvårdskemisterna Gloria Lu och Victoria Fu som är något tveksamma till att bigift skulle vara en bra ersättare till andra anti-rynk-produkter. Dels på grund av att det finns relativt lite data och studier. Men också att många av de studier som görs är små, och att de bara görs för att stötta vissa påståenden.

Apiterapi mot kronisk borrelia

Kerri Ciullo har kronisk borrelia. Efter att ha blivit feldiagnosticerad och träffat många olika läkare genom åren så har hon tappat tilltron till den västerländska medicinen och väljer nu att ta hjälp av honungsbin för att bli kvitt borrelian. Vi får följa hennes första steg till apiterapi i Netflix-serien, där hon möter Brooke Geahan, grundare av The Heal Hive, som själv säger sig ha botat sin kroniska borrelia med denna metoden.

I avsnittet får vi höra flera personer berätta hur de, eller anhöriga till dem, använder bina för att lindra symptom, bota sjukdomar och öka sin livskvalitet. Men vi får också höra från en mer skeptisk sida. Dr Steven Novella, neurolog på Yale University, är en av dem som erkänner att allt inte görs perfekt inom ”vanlig” medicin, men anser också att det inte är någon lösning att vända sig till en obevisad terapi.

Det är ett superintressant avsnitt, och jag kommer högst troligen att se de andra avsnitten också.