OdlingTopplistor

Tre fails från odlingsåret 2019

Jag testade att så en del nya sorter i år. Bland annat några nya kålsorter, morötter, maximilians solros och blodklöver för att nämna några. Och man kan väl säga att resultaten har varierat. Det mesta har gått bra och om man räknar bort det som har misslyckats på grund av ren försummelse, så är flopparna ganska få. Men här är mina fails 2019. Fails i odlingssammanhang alltså.

Förodling inomhus

Fail: Fönsterkarmens förodling
Orsak: Försummelse

Katt i fönsterkarmens förodling.
Ondskefull katt som kräver sin plats i fönsterkarmen.

Flera av de nya sorterna jag tänkte odla i år dukade under redan vid förodlingen. Dels så stod de i en av de varmare fönsterkarmarna och dels så försummades dem. Jag skulle vilja skylla på katten som använde odlingen som viloplats under de soliga stunderna. Men om jag ska vara ärlig så lät jag de små plantorna torka ut flera gånger.

Strandkål

Fail: Inga frön grodde
Orsak: Våldsverkande djur

Jag sådde några strandkålsfrön på kolonin ganska tidigt i år. Frosten hade knappt släppt. Men någon liten sabotör observerade detta och grävde runt i min strandkålshörna. Jag tänker dock göra ett nytt försök och så nya frön till vintern.

Läs även: Sex växter för vintersådd

Lök

Fail: Löken förblev babysmå
Orsak: Försummelse

Ledsen lök
Ledsen lök som äntligen fick komma ut i odlingslåda. Oktober 2019.

Försummelse är orsaken till de flesta av mina fails 2019. All lök försummades nämligen i år. Gul lök, vinterlök och purjolök såddes i en förodling i mars men jag orkade aldrig plantera ut dem efter att de grott. Inte förrän till hösten då jag tänkte slänga dem. Men många av dem levde fortfarande och jag hade nyss gjort i ordning en ny odlingslåda till maximilians solros, så jag satte ut dem där istället. Nu får vi se om de överlever vintern och om det blir någon lök där nästa år.