Bin & BiodlingTopplistor

Topp 10 Kommuner med flest insatser för bina

Den 25:e mars 2019 startade Naturskyddföreningen kampanjen ”Operation: Rädda bina”. En tredjedel av Sveriges 270 vilda biarter är på väg att försvinna, och kampanjen har som syfte att vända denna trend. För att lyckas med detta bad de om allmänhetens hjälp och uppmanade till följande räddningsinsatser för bin:

 • Fixa vildbihotell
 • Gör om gräsmattan till en äng
 • Plantera bivänliga blommor
 • Ge en gåva till bina

Målet var att nå 10 000 insatser. Och nu, mindre än ett halvår senare, har detta mål uppnåtts. Man har kunnat, och kan fortfarande, anmäla sin insats på naturskyddsföreningens kampanjsida. Det är inte så mycket kvar av säsongen, även om några bin fortfarande är ute och flyger, men in och läs och förbered inför nästa säsong! Bygg hotell, borra hål, gräv sandbäddar och läs på om vilka blommor som är bra att så och plantera.

Min egen insats i år har bestått av ett påbörjat hotellkomplex med namnet ELITH – En Liten Tesked Honung – Hotels & Resorts. Och i trädgården samt på kolonin har det såtts diverse bivänliga blommor.

Läs mer: Bihotell

Givetvis måste vi titta på hur stort engagemanget är i landet. Och det görs bäst med en topplista. Av Sveriges 290 kommuner listar vi här de tio bästa, sett till antal insatser per capita.

 1. Gnesta
 2. Skinnskatteberg
 3. Norrtälje
 4. Ydre
 5. Knivsta
 6. Gullspång
 7. Orust
 8. Säter
 9. Ekerö
 10. Borgholm

Helsingborg, kommunen som jag bott i under den största delen av mitt liv hamnade långt ner på listan, på plats 250. Men Svalöv, som jag bor i nu, hamnade glädjande nog högt upp på listan, på en respektabel 12:e plats.

Mer info och hela listan hittar du här.