Mat & Dryck

Testar eget te från trädgården

När jag har en lugn morgon så tycker jag att det är skönt att starta dagen med en kopp te. Och allt smakar nästan alltid bättre när man har odlat det själv. Så jag tog mig ut i trädgården för att se vad som fanns för att göra ett eget te.

Dessa fem började jag med. Första koppen provsmakades med enbart örten eller växten i. Men självklart åkte det snart i en tesked honung, samt min andra favorit när det kommer till te: lakrits. Ett eller ett halvt kryddmått lakritspulver per kopp brukar bli lagom. Och det kan tilläggas att teet får stå och dra i cirka tio minuter.

Bladen och blommorna som plockades hängde jag upp, eller spred ut på tidningspapper, i några dagar tills de torkat ordentligt. Och nu står det några extra burkar i telådan som jag provar olika blandningar med.

Torkade hallonblad

Det är inte första gången som jag provat hallonblad som te. Och det är riktigt gott. Teet ser lite grumligt ut och blir smakfullt och gott. Det står till och med på egna ben, utan vare sig honung eller lakrits. Men varför man skulle hoppa över dessa tillbehören om man har dem tillgängliga, förstår jag inte.

Torkade svartvinbärsblad

Detta kan ha varit favoriten av de fem. Det blir ett smakrikt te, och även detta klarar sig fint på egen hand utan några tillbehör. De funkar också fint i en blandning med hallonblad.

Torkad citronmeliss

Citronmeliss känns nästan som ett måste om man pysslar med eget te. Det funkar bra i kombination med alla möjliga örter och växter. Jag hörde någonstans att man inte skulle torka citronmeliss, för att den tappade så mycket av sin smak. Men det håller jag inte med om. Jag kommer klippa ner mycket mer för att torka.

Torkade fläderblommor

Jag har velat göra mer än bara saft på fläderblommorna i trädgården, så det var ganska självklart att plocka några till detta testet. Och det blev väldigt gott. Tillsammans med lite citronmeliss och lakritspulver så blir det ett ta som jag skulle kunna dricka vilken dag som helst.

Läs mer: Fläder

Färska blodklöverblommor

Jag valde att göra te på dessa blommorna direkt, utan att torka dem. Men det blev inte så lyckat. Jag tyckte inte alls att det blev särskilt gott. Men jag har läst på flera ställen att folk använder klöverblommor, bland annat till te. Så jag tror att jag ska ge dem en chans till. Men då kanske jag torkar dem först.

Läs mer: Blodklöver

Resultatet blev alltså ganska lyckat och det står nu fyra nya burkar i telådan.