Recept

Tepache

Detta recept på tepache är ett av tre favoriter som jag har fått introducerat för mig av min hjälte Brad Leone, via YouTube. Han är något av en husgud här på Enteskedhonung.se. Kombucha och vitlökshonung är två andra recept som jag hittat hos honom.

Läs mer: Kombucha med svart te och vitt socker
Läs mer: Vitlökshonung

I tepachen använder jag habanero, precis som Brad gör i filmen som ni hittar längre ner. Men om man inte gillar chili så kan man skippa den. Om man däremot föredrar starka grejer så kan man ha i två. En habanero per tre liter vatten är precis lagom för mig.

Man behöver inte nödvändigtvis använda hela ananasen. Vill man spara lite av fruktköttet att njuta av till något annat så kan man göra det. Det går också bra att göra tepache på enbart resterna av ananasen. Men då brukar jag vara väldigt generös, och inte så noga, när jag skalar den, så att det kommer med en del fruktkött till drycken också.

Ingredienser:

  • 3 liter vatten
  • 1 ananas
  • 1 habanero
  • 1 kanelstång
  • 1 bit färsk ingefära (ca 30 g)
  • 1½ dl muscovadosocker

Hur gör man tepache?

Jag burkar använda en burk med patentlock som jag kan låsa med ett gummiband. Då kan eventuellt övertryck pysa ut och jag slipper hålla koll på kärlet hela tiden. Gummibandslåset visas i filmen nedan.

Häll i socker och en del av vattnet i burken. Blanda så att sockret löser sig.

Dela ananasen, inklusive skalet, i grova bitar. Allt utom toppen används.

Dela habaneron på mitten och tärna ingefäran.

Tillsätt ananas, habanero, ingefära, kanelstång och resten av vattnet till burken. Om det skulle börja bli trångt i ditt kärl, så är det bättre att du inte använder allt vatten. Det måste vara lite utrymme kvar ovanför vätskan.

Stäng locket och lås med gummiband. Låt burken stå framme i rumstemperatur i några dagar. Det kommer bubbla, och skumma en del.

Ta hjälp av en sil och en tratt och häll över vätskan i rengjorda flaskor som håller för fermentering. Låt dem stå framme ett par dagar till, sätt dem i kylen och sen är de redo att njutas.

Om du vill så kan du göra en andra batch på samma frukt om du sparar den. Lägg till lite extra socker och fyll på med vatten direkt så kommer fermenteringen igång igen.