Bin & Biodling

Tapetserarbi i bigården

Häromdagen så hittade jag något ovanligt spännande i bigården. Ja, jag säger bigården, det är bara två kupor. Men när jag lyfte av taket på en av kuporna så såg jag en lång grön rand på översta lådan, vid täckskivan. Och ganska snart så insåg jag att det troligen är ett litet tapetserarbi som har varit i farten. Eftersom täckskivan inte täcker hela lådan så hade det bildats en gång där, när jag lade på locket senast. Och i den gången hade en liten solitärtjej passat på att lägga sina ägg. Fyra celler hade hon lyckats tapetsera innan jag kom och drog upp locket.

Tapetserarbin, eller bladskärarbin, är ett gäng solitära bin som vi har tolv arter av i Sverige. Men jag har inte den blekaste aning om vilken art detta är. På artportalen.se så finns det inga observationer av tapetserarbin rapporterade i min direkta närhet. Men några arter som observerats ”i närheten” är smultrontapetserarbi, ängstapetserarbi, rosentapetserarbi och stocktapetserarbi. Kanske kan det vara något av dem?

Första hyresgästen

Jag ville inte lägga tillbaka cellerna på kupan som jag hittade dem. Jag kommer ju öppna kupan flera gånger innan dessa bin är redo att krypa ur sina celler. Och högst troligen så skulle jag förstöra dem någon gång under den tiden. Istället så gav jag dem ett av de många lediga rummen i ett av bihotellen. Jag har ju inte lyckats locka hit några murarbin än. Även om jag vet att det åtminstone fanns ett här förra sommaren.

För att cellerna inte skulle ligga och skaka sönder så lindade jag in dem i tidningspapper och förde in dem i ett av de större rummen, en av sviterna. Så nu hoppas jag bara att inga parasiter hittar dem. Och om jag har riktig tur så får jag se ett tapetserarbi krypa ut ur hålet nästa år.