Växter

Snödroppe

Det är inte helt ovanligt att hitta en snödroppe eller två på köksbordet, i en liten vas eller ett glas med vatten, hos vårtörstande människor när vintern börjar släppa sitt grepp. Den är nämligen en av vårens första blommor. Ett av de första vårtecknen sägs det. Här hemma i Skåne visade den sig redan i januari i år, efter en mycket mild vinter.

Jag plockar inte in några blommor, utan låter dem stå kvar utomhus till bina. Mina bin håller sig visserligen fortfarande kvar i kupan, men med detta milda vädret så kommer de kanske snart att ge sig ut i jakt på pollen och nektar. En snödroppe ska, vad jag förstått, inte erbjuda så stora mängder av detta. Men det finns inte så många andra sorters blommor att tillgå just nu, så snödropparna är säkert uppskattade ändå.

Förökning genom delning

Snödroppar kan självså sig, men det ska också gå bra att dela på lökarna om man vill sprida dem till andra platser i trädgården. Så det kommer jag att prova i år. När de blommat klart och vi inte längre kan njuta av de fina vita blommorna, och bina inte längre har någon nytta av nektar och pollen, så ska jag gräva upp de största tuvorna och placera ut på lite fler platser. De minsta lökarna kommer kanske inte blomma första året, men förhoppningsvis om två eller tre år.

När man delar och flyttar på snödroppar så görs det med fördel på våren precis efter blomning, innan de vissnat ner. Då är de fortfarande lätta att hitta. Om man planterar dem på hösten så sägs det att det kan vara svårare för dem att överleva.

Vid omplantering så ska det bara vara att gräva ner dem på samma djup som de satt från början, eventuellt vattna lite om det inte är regn på gång och sen är det klart. De sköter sig själva efter det.

Kan man äta snödroppar?

Nej, växtens delar är giftiga. Speciellt löken. Men enligt giftinformationscentralen är de inte så farliga. ”Att smaka en liten mängd kan betraktas som ofarligt” sägs det, men om man råkat äta 3-5 lökar så ska man ringa och kontrollera risken.