Odling

Skorv på potatis

Bakterier som finns överallt

Både vanlig skorv, eller scab som det heter på engelska, och nätskorv orsakas av Streptomycesbakterier. Bakterierna som orsakar vanlig skorv på potatis finns överallt där potatis odlas. De sprids med smittat utsäde, med markvätska eller vid vinderosion, men eftersom de redan finns överallt så spelar spridningen mindre roll. Hur starka angreppen blir handlar mer om förhållandena och smittotrycket.

Hur undviker man skorv på potatis?

Skorv bildas lättare under torra år, speciellt under tiden då knölarna är små. Man kan motverka en del genom att vattna oftare. Och även om ökad bevattning kan öka risken för att andra sjukdomar uppstår, så är det ändå bra att hålla jorden fuktig från det att knölarna bildas och någon månad frammåt. En bra idé för att försöka hejda skorven är att hålla en god växtföljd. Rekommenderat intervall är 4-6 år. Och då får man tänka på att även andra växter är värdväxter för skorven. Till exempel kålrot, rova, rädisa, olika betor och rotfrukter. Det finns också flera sorters potatis som är ganska motståndskraftiga, exempelvis King Edward. Andra sorter som till exempel Bintje och Matilda blir starkt angripna.

Kan man äta potatis som har skorv?

Ja, skorv på potatis är inte farligt. Skala bort skönhetsfelen och ingen kan se att potatisen varit angripen. Ibland kan den visserligen ha gått djupare så även en skalad potatis kan ha kvar bruna fläckar. Det kan dock bli svårare att lagra potatisknölarna som angripits av skorv. De förlorar lättare vatten och vikt än frisk potatis.

Av de olika sorterna skorv så är det vanlig skorv som vållar de största förlusterna inom potatisodlingen i Sverige. Och även om bakterierna i första hand angriper knölarna så kan även andra delar av växten drabbas.

Det finns som tidigare nämnt även andra skorvsjukdomar än vanlig skorv. De heter nätskorv, pulverskorv, silverskorv, blåsskorv och lackskorv.

Läs även: Potatis

Källor:
Sveriges lantbruksuniversitet