OdlingTopplistor

Sex växter för vintersådd

Jag har egentligen redan gjort en vintersådd i år. I februari tog jag mig till kolonin med tre fröpåsar i handen. Men det kanske inte räknas som vintersådd, så sent på vintern? Då har fröna kanske inte fått tillräckligt långt vintervila? Jag hade i alla fall läst om strandkål och var väldigt nyfiken på växten som jag då sådde direkt på friland. Sen sådde jag även Pestskråp och Lingon i varsin kruka.

Läs även: Alla dessa sorters kål

Det dröjde dock inte många veckor innan något djur varit och grävt och rört runt i jorden där jag sått strandkålen. Och eftersom jag inte sett någon kål växa upp där än så gissar jag att fröerna kanske kan ha ätits upp. Krukorna har dock fått stå orörda. Och några små babyblad har tittat upp under året, men inte mer än så. Vet inte om det kommer växa upp något mer om krukorna får stå nästa år också, men vi får se.

Nu gör jag alltså en liten vintersådd baserad på Impectas kampanj ”Sen höstsådd”. Några av fröerna har jag själv plockat från årets blommor, men alla kommer från början från Impecta, så jag kände att det kunde vara värt att nämna dem. Men årets vintersådd kommer alltså att bestå av:

Haverrot ’Mammoth Sandwich Island’

blommande haverrot

Vintersåddens haverrotfröer har jag plockat på min koloni. Några av förra årets rötter fick övervintra och slog ut i full blom i år. Blommorna är mycket fina och rötterna mycket goda, så nu utökas sådden lite och vi provar alltså att så några redan i vinter.

Läs mer: Haverrot

Strandkål

Ja, jag måste testa igen. Denna gången blir det hemma i trädgården. Och det blir två flugor i en smäll, då jag tänker så dem i ganska sandig jord. Det borde de väl gilla, eftersom de gärna växer på stränderna? Den andra flugan är bin. Jag hade ändå tänkt göra en liten sandbädd för att locka lite sandbin att bygga bo.

Gammaldags Blåklint

bivänliga blommor
Blåklint, juni 2019

Blåklint sådde jag i våras. Förhoppningsvis har de nu tappat gott om frön så att de självsår sig, både på kolonin och i trädgården, till nästa år. Men för säkerhets skull har jag plockat några och tänker att jag ska sprida dem till lite fler rabatter.

Salladslök

Jag provade att förodla salladslök i år. Men efter att katterna möblerat om i odlingslådan fanns det ingen salladslök kvar att skörda. Sedan dess har jag lärt mig att lägga nät över allt som sås eller planteras ut i trädgården.

Höstmorot

Blommande morot, juni 2019

Morot har jag också plockat frön från. Jag lät några av förra årets morötter stå kvar över vintern och efter blomning har jag nu ett gäng klasar med fröer som jag hoppas ska bli till nya morötter nästa år. Jag tappade bort mig lite i grönsakslandet och är lite osäker på vilken sort det är, men jag tror att det är Höstmorot ’St Valéry’.

Läs även: Enkelt att odla egna morotsfrön

Rosensallat ’Palla Rossa 3’

Ni kan kalla mig ytlig, men dessa fröerna köpte jag enbart på grund av utseendet. Extremt sexiga huvud som bara måste vara goda. Jag provade att förodla även dessa, men misslyckades. Lite skyller jag (igen) på en av katterna som använde sådden att ligga på under vårens soliga dagar. Men de grodde faktiskt och jag var dålig på att vattna, så det var inte bara katternas fel. I år testar vi alltså istället att så dem utomhus redan nu. Med kattskydd.