Så morötter

Detta inlägg fokuserar på vad man kan tänka på när man ska så morötter. Om du vill veta mer om moroten, om dess ursprung eller skördestatistik, så finns det ett inlägg om det också.

Läs även: Morot

Själv så testar jag mig fortfarande fram när det kommer till morötter. I fjol tog jag fröer från de enorma mängder av blommor som kom på två övervintrande morötter. Det blev så många frön att jag fyllde en stor burk som jag knappast kommer i närheten av att tömma de närmaste åren.

Läs även: Enkelt att odla egna morotsfrön

Men här är några tips på vad du kan tänka på när det är dags för dig att så. Dels baserat på min egen erfarenhet, och det kanske ska tilläggas att jag bor och odlar i zon 1, i Skåne. Och dels på vad olika fröhandlare har att säga när det kommer till morötter.

När ska jag så morötter?

morötter

Jag gjorde en vintersådd under den milda vintern i år. Bland annat så sådde jag då, i januari, en rad med egenodlade morotsfrön, som nu har en blast på 5-8 cm. En liten del av dem har inte grott. Och om det beror på den tidiga sådden, att jorden är lite väl kompakt eller något annat, vet jag inte. Men jag kommer att fylla på med nya frön där det är tomt i morotsraden, så det gör inte så mycket att alla inte grodde.

Min andra morotssådd gjordes i slutet av mars och de står nu 2-3 cm över jord. Och eventuellt så blir det en tredje sådd, denna eller nästa månad, om det finns plats över i trädgården.

Man ska också kunna göra en höstsådd med morötter. Då ligger fröna och vilar under höst och vinter. Att så under hösten ska ge fröna ett litet försprång när våren kommer och man ska kunna skörda morötterna lite tidigare.

På fröpåsarna kan man oftast läsa att man ska så sina morötter mellan april och juni. En höstsådd görs gärna i oktober eller november.

Hur ska jag så morötter?

Sådjupet som brukar rekommenderas är 1 cm och morötterna ska trivas bäst i mullrik jord. Själv har jag sått en del i ganska kompakt lerjord och en del i ny planteringsjord.

Jag brukar följa rådet som oftast står på fröpåsarna när det kommer till gallring. Speciellt nu när jag har så gott om frön så snålar jag inte när jag sår, utan väljer istället att gallra. Vanligtvis så rekommenderas ett plantavstånd på cirka 5 cm.