Bin & BiodlingMiljö

Rysk bidöd

Rysk bidöd

Våra kära vänner bina har det inte lätt. Många vilda bin är på väg att dö ut, men även tambina, eller honungsbina, kämpar för att hålla sig vid liv.

Här om dagen meddelade Arnold Butov från den ryska biodlarföreningen att tjugo regioner har rapporterat massdöd bland bin, enligt BBC News. Bland annat gäller det Bryansk och Kursk söder om Moskva och Saratov och Ulyanovsk vid floden Volga.

Det kan betyda 20% lägre honungsskörd och ökade priser på honung. Men det finns också risker att populära grödor som pollineras av bin, till exempel solrosor och bovete, blir dyrare till följd av detta. Även fruktträdgårdar kan komma att påverkas.

Det är ingen lokal kris. Problemet sägs nå över 400 mil öster om Moskva. Men även i Europa kämpar bina mot flera olika hot. Experter nämner klimatförändringar, varroakvalster och bekämpningsmedel, främst neonikotinoider, som orsak till bidöden.

Läs även: Neonikotinoider fortfarande godkända som bekämpningsmedel​

Frankrike, som är en stor honungsproducent i EU, är ett exempel som rapporterat stora förluster. 2016 skördades 9 000 ton honung, jämfört med normalt 20 000 ton.