Rödbetssoppa med habanero
Jag har provat mig fram och jagat efter ett riktigt bra recept på rödbetssoppa eller borsjtj. I många år har jag letat, men nu tror jag att jag kan slappna av i sökandet. Med lite habanero och en egen grönsaksbuljong så blev denna soppa riktigt god.
Ingredienser:
- 700 g rödbetor
- 300 g vitkål
- 1,2 l grönsaksbuljong
- smör
- 1 gul lök
- 1 msk färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- ½ – 1 habanero
- 1 msk vitvinsvinäger
- salt & peppar
Skala och hacka löken fint, och tärna rödbetorna till små tärningar. Strimla vitkålen fint.
Riv ingefäran fint, hacka habaneron och pressa vitlöksklyftorna.
Fräs lök, rödbetor och vitkål i rikligt med smör i cirka 5-10 minuter.
Tillsätt vitlök, habanero och ingefära till resten av grönsakerna, de sista två minuterna.
Häll i grönsaksbuljong, vinäger och smaka av med salt och peppar. Jag använde 6 dl av min egna buljong och 6 dl vatten.
Läs mer: Grönsaksbuljong
Koka upp och låt stå på svag värme i cirka 30 minuter.
Servera gärna din rödbetssoppa med en klick gräddfil och en färsk persiljekvist.