Красная курица – kycklingkåldolmar
Jag har flera sorters kål i trädgårdslandet, men jag har inte hittat vilken rätt som sorten red russian passar bäst till. Till grönkålschips använder jag helst lerchenzungen. Och till coleslaw helst vitkål och palmkål eller lerchenzungen. Men red russian har inte funnit sin naturliga plats. Inte förrän nu.
Man kan lätt tro att namnet på dessa kycklingkåldolmar, Красная курица eller Röd kyckling, är inspirerat av nyheten om Rysslands planer att sälja kyckling till Kina, i maj 2019. Men så är inte fallet. Det är inget annat än en extremt påhittig ordlek. Grönkålssorten heter ju red russian, om du missade detta ovan. Så ”röd” kommer från kålen och ”kyckling” från… ja, kycklingen. Och eftersom det är red russian, så körde jag namnet i google translate till ryska.
Ingredienser (4 port.)
- 400 g kycklingfärs
- ~20 blad grönkål, red russian (2-5 per dolme)
- 1 ägg
- 1 rödlök
- spiskummin
- salt och peppar
- smör
Om kålbladen har tjocka stjälkar så skär av dem och finhacka dem.
Koka kålbladen i 2-3 minuter och ta upp dem från vattnet så att de får svalna.
Finhacka löken och fräs i smör tillsammans med kålstjälkarna.
Blanda med färs, ägg, spiskummini, salt och peppar.
Forma smeten till fyra dolmar och rulla in i 2-5 kålblad, beroende på hur stora de är, och lägg dem i en ugnsfast form.
Sätt in dina kycklingkåldolmar i ugnen tills de når 72 grader celsius i innertemperatur (ca. 23 minuter i varmluftsugn på 170°C).
Servera med romansallat och ett glas kombucha vinterspecial.