Rabarbersaft med smultron och mullbär
När det serveras rabarbersaft så känns det som att sommaren verkligen är här. Jag brukar dock tycka bäst om rabarbersaft när den är smaksatt med något mer. Och denna gången blev det smultron och mullbär.
Bären kom från förra årets skörd och hittades i frysen. Det var inte så mycket bär att det kändes lönt att koka saft, eller göra något annat av dem, just då. Så de fick helt enkelt smaksätta denna sommarens rabarbersaft istället. Så här gjorde jag:
Ingredienser:
600 gram rabarber
550 gram frysta mullbär
150 gram frysta smultron
2 liter vatten
1 citron
9dl socker
Skala och skiva rabarbern i 1-2 centimeter tjocka bitar. Lägg i en stor gryta tillsammans med bären och häll i vatten.
Koka upp och låt koka i 20-30 minuter.
Sila saften och skriva citronen.
Tillsätt citron och socker till saften och koka upp.
Skumma av ytan om det behövs och låt saften koka 10 minuter till.
Fyll upp i väl rengjorda flaskor.
Jag förvarar min saft i frysen eftersom vi ändå har ganska gott om plats där. Men tänk då på att inte fylla glasflaskor ända upp.