Potatis
Potatis i Sverige
2019 skördades nästan 540 000 ton matpotatis i Sverige. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2018. Men med det årets missväxt, på grund av sommartorkan, så var det kanske inte helt otippat att skörden skulle bli större 2019.
Det tidigaste belägget för att potatisen började odlas i Sverige ska vara från 1658. Och jag antar då att man menar i Olof Rudbecks första Catalogus plantarum. Förutom att ge ut tre växtkataloger så anlade denna man också en botanisk trädgård i Uppsala, upptäckte de kärl som senare fick namnet lymfkärl samt var en av de främsta förespråkarna för göticism.
I en vanlig livsmedelsaffär är det ganska dystert när det kommer till potatissorter. Hittar man fler än tre-fyra stycken om man har tur? Troligen inte. Men det finns lite fler att välja på om man har möjlighet att odla själv. Hittills har jag haft Rocket, Asterix och Salad Blue i potatislandet. Men jag är sugen att prova lite fler sorter. Kanske Cerisa, Mandelpotatis och Jazzy? Eller Amandine, Red Emmalie och Casablanca? Eller allihop?
Rymdpotatis
Vi var inte först med att odla potatis i Sverige. Den är lite äldre än 350 år. Redan för 7000 år sedan började man odla den i Sydamerika. Och nu odlas den på samtliga kontinenter utom Antarktis. NASA, tillsammans med CIP (International Potato Center), ska till och med ha testat att odla den på Mars. På riktigt. Det är coolt.
Men samtidigt som det experimenteras med potatisodlingar på andra planeter så kämpar de första potatisodlarnas ättlingar med klimatförändringar här på jorden. Högt upp i Anderna i Peru, på mellan 3 400 och 4 900 meters höjd, testar man motståndskraften hos potatis mot frost, hagel och starkt solljus. Potatisen har alltid anpassat sig, men nu säger man att förändringarna sker så fort att den inte hinner med.
Källor:
Institutet för språk och folkminnen | Wikipedia.org | The Guardian | SCB