Odling

Odla egna solrosfrön – Dvärgsolros ’Incredible’

Det är inte komplicerat att odla egna solrosfrön. Åtminstone inte på sorter som till exempel Dvärgsolros ’Incredible’ som har stora blommor. Jag köpte en fröpåse från Impecta för två år sedan och plockade egna frön redan det första året. Så fler påsar kommer jag nog aldrig att behöva köpa.

Jag kommer antagligen att ha ett överflöd av frön så länge jag bara sår nya blommor varje år. Men jag kanske ska bli lite mer noggrann i mitt val av vilka blommor som jag väljer ut för att ta frön ifrån. I somras blev det nämligen en ganska stor variation på dvärgsolrosorna. Det kan du läsa mer om i mitt inlägg om just dvärgsolrosen här nedan:

Läs även: Dvärgsolros ‘Incredible’

Ta in och torka blommorna

Det är alltså enkelt att fixa egna solrosfrön. När blommorna vissnat så kan du skära av dem och lägga på en plats som de får torka på. Förslagsvis inomhus där fåglarna inte kommer åt dem och gärna där det finns ventilation.

När blommorna sen har torkat helt så släpper fröna ganska lätt. En stor blomma ger antagligen tillräckligt med frö till nästa säsong, så resten kan du spara till vintern och bjuda de övervintrande fåglarna på lite extra näring.

För att få bort skit, smuts och växtdelar från din samling av solrosfrö så kan du ta två stora skålar och gå utomhus en dag då det blåser lite så där lagom mycket. Ha fröna i ena skålen och häll över dem i den andra, samtidigt som du har lite avstånd mellan skålarna. Så kommer vinden att fånga upp det mesta av skräpet. Fröna är tyngre, så de kommer falla ner i skålen utan problem. Ja, så länge det inte blåser allt för mycket förstås.

Sen är det bara att hitta en burk med lock, påse eller annan förvaringspryl och stoppa fröna däri och vänta tills nästa vår närmar sig för att så på nytt.