Bin & Biodling

Nya hyresgäster

Den senaste tidens promenader har varit mysigt upplysta av de skånska gula haven. Överallt brer blommande rapsfält ut sig med sin prakt och skönhet. Men samtidigt som att promenaderna har blivit skönare, så har det känts lite bittert sedan rapsen började blomma. Varje dag som jag har gått till bussen har blivit lite som en dyster påminnelse att jag inte har några bin längre. Så många blommor. Så få bin. Snyft.

Men så kom meddelandet: “Din avläggare är redo för avfärd.” Man blev ju nästan lite tårögd. Så jag fick lite snabbt färdigställa bänken till kupan. Jag har inte tänkt husera mer än ett samhälle i år. Men bänken råkade bli så pass stor att det finns plats för minst en kupa till.

För några dagar sedan kunde jag alltså hämta upp mina nya vänner. Det var intressant och lite smått nervöst att köra med dem i bilen utan att ha tagit på skyddskläderna. Men allt gick bra och de höll sig lugna och stannade fint kvar i kupan.

Dags att flytta in i nya huset

Nu har de fått ett nytt hus. Kupan som lånades för transport ska lämnas tillbaka och ramarna har flyttats över till min egen låda. I samband med flytten gjordes den första inspektionen och jag fick träffa drottningen. Allt såg bra ut. Det fanns ägg, larver, täckta celler och minst en tesked honung.