Odling

Ny trädgård – Vad ska jag odla?

När man har flyttat och fått en ny trädgård, eller när man skaffat sig en kolonilott eller kolonistuga, så kan det vara svårt att veta var man ska börja. ”Vad ska jag odla? Vad ska jag så? Vad ska jag sätta för buskar? Vad ska jag plantera för sorts träd?”. Detta är tankar som kan dyka upp när man funderar på vad man ska göra med sina nya odlingsmöjligheter.

Man kanske inte ens har fått en ny odlingsplätt, utan bara har upptäckt ett nytt intresse. Eller så vill man lära sig mer om odling genom ”learning by doing” utan några tidigare erfarenheter. Man kanske planerar att börja odla något ätbart på lägenhetens balkong eller på fönsterkarmen.

Vad ska jag odla?

Var börjar man då? Ja, min erfarenhet när det kommer till att starta något nytt odlingsprojekt är att det oftast går bäst när jag sår något som jag faktiskt tycker om att äta. Eller när jag odlar saker som klarar sig bra på egen hand. Just för att det finns en risk att jag glömmer bort, eller inte alltid orkar lägga tillräckligt med energi på mina växter. Så jag är fullt medveten om att en del av det som jag sår inte kommer att överleva, och det är jag beredd på. Men sån är kanske inte du?

Sen är det ju roligt att prova något helt nytt också. Något som man inte odlat tidigare. Sedan jag började odla så har det blivit minst en ny grej varje år. Och här är det lätt att gå till överdrift. Ibland sår jag alldeles för många olika sorter och då är risken stor att jag inte ägnar tillräckligt mycket tid till allt. I år blir det några nya blomsorter för trädgårdens vildbins skull, men inget nytt som jag odlar för att äta själv. Men om du är en sådan som alltid går all in, så kör på!

Men vad ska jag odla i min zon? Lyssna inte allt för mycket på de svar som du får i t.ex. facebook-grupper och liknande. Prova dig fram! Ju större investering desto mer research, är mitt tips. Om du ändå har en odlingslåda över så testa att direktså den där fröpåsen som ändå bara ligger och samlar damm. Går det så går det. Men om du får för dig att börja med något mer avancerat hydroponi-system, så kan det vara värt att lägga lite tid på att samla info först.