Recept med honung

Mjöd med karamelliserad honung

Det är dags för invintring av mina bin och i samband med detta så skattade jag den sista honungen. Det var inte så mycket honung att skatta, men det blev några liter som jag bestämde mig för att använda till en ny sats mjöd. Och då jag inte vill slösa bort årets sista och värdefulla honung, så valde jag att göra ett mjöd som jag är ganska säker på blir gott. Ett mjöd med karamelliserad honung.

Denna satsen blir den första som jag inte använder någon tillsatt näring i. Tidigare har jag använt russin i tron att det var lika bra näring som annan näring som man kan köpa i bryggeributikerna. Men efter att ha fått berättat för mig att russin knappt tillför någon näring så kommer jag köra helt utan denna gången. Någon gång kanske jag gör ett test för att själv se vad skillnaderna blir när man jäser mjöd utan näring, med ”professionell” näring typ DAP, och med russin. Men denna gången kör jag som sagt utan.

Läs även: Dags att ändra mitt recept på mjöd

Ingredienser:

  • Knappt fyra liter honung
  • Cirka tio liter vatten
  • Jäst: 10 gram Red Star Premier Cuvée

För att göra mjöd med karamelliserad honung, så börjar jag med att karamellisera honungen. En stor gryta används så att honungen har möjlighet att expandera. Det kan skumma upp ganska ordentligt om man inte är försiktig med värmen. Honungen hettas upp på låg värme till en början och med stor uppmärksamhet när temperaturen höjs. Jag rör med jämna, korta, mellanrum och lämnar inte spisen oövervakad.

Karamelliserad honung

Efter en stund så skiftar honungen färg. Jag värmde min honung i cirka en och en halv timme och när jag fått en betydligt mörkare färg på honungen än den var från början, så flyttade jag grytan till en svalare plats i huset, satte på locket och lät den stå för att svalna över natten.

Jag brukar också koka upp det vatten som jag ska använda och låta det stå att svalna tillsammans med honungen.

När honungen har svalnat så är det dags att förbereda jästen. I mitt fall så värmde jag upp några deciliter vatten till 35-38°C och tillsatte jästen som fick stå och dra i cirka 20 minuter. Om du använder en annan jäst så läs på förpackningen hur den ska hanteras.

Sen blandar jag ut honungen med det mesta av vattnet i ett jäskärl. Rör frenetiskt. Det är bra om det kommer i mycket syre i detta stadie. Och när all honung har löst sig i vattnet så tillsätter vi jästen. För att ha lite koll på jäsningen samt att veta vilken alkoholhalt det blir i slutändan, så använder jag nu en hydrometer för att mäta densiteten som antecknas.

I detta fallet ville jag ha ett startvärde på cirka +115 °Öchsle eller 1.150 Specific Gravity. Och om värdet är högre än önskat så tillsätts mer vatten. Om det är för lågt så tillsätts mer honung, men det är betydligt lättare att sänka värdet med hjälp av vatten. Därför tillsätter jag inte allt vatten från början.

Om du vill använda näring, så gör det. Det finns att köpa i diverse bryggeributiker där du hittar jäst och alla prylar som du kan tänkas behöva. Men jag kör utan denna gången. En första reflektion när det gäller att brygga mjöd med karamelliserad honung, utan någon tillsatt näring är att jäsningen har tagit lite längre tid på sig att komma igång.

I skrivande stund så är det cirka en vecka sedan som jag satte mjödet, så en uppdatering kommer efter att det jäst färdigt.