Bin & Biodling

Mitt första bihotell

Jag läste någonstans att de solitärbin som gillar äppelblommor är samma bin som kräver lite större hål, typ 13mm, när de väljer bostad. Eller ja, “bostad” är väl inte rätt ord egentligen. “Barnkammare” kanske är bättre om jag förstått saken rätt. I håligheter packar de in pollen och nektar med ett ägg och täpper igen. Sen fortsätter de tills hålet är fullt och på så sätt blir det en rad med celler i hålet som det bildas nya bin i till nästa säsong. Eller kommer de ut tidigare samma säsong? Jag vet inte. Jag är fortfarande novis i ämnet.

Men äppelträd har vi både i trädgården och på kolonin, så självklart plockade jag fram 13mm-borret när jag bestämde mig för att ge mig in i hotellbranschen och starta upp en hotellkedja. Visserligen har det blivit en trend med bihotell, så det säljs färdiga lite överallt för hyfsat små pengar. Men jag ville förstås göra mina egna. Allt man behöver är en borr och något att borra i. De första hotellen byggdes med rum på 13, 10 och 6mm och placerades i trädgårdens äppelträd. Det ska bli sjukt intressant att se om någon flyttar in.

Med nya projekt hör det dock till att man failar lite. Eller, egentligen vet jag inte än om jag failat eller inte. Men någon dag efter att första hotellet var färdigt hittade jag info hos jordbruksverket som sa att det var vanligt med sandbin i skånska äppelodlingar, men inte med murarbin som bor i hålrum ovan jord. Allt enligt inventeringar som gjorts 2015 och 2016. Det vill säga att jag kanske inte alls får några äppelblomsgillande besökare i mina hotell. Jag måste leta rätt på min första källa igen och dubbelkolla. Jag kan ju förstås fixa några sandhotell också, för säkerhets skull.

Min sambo är dock en katt i från att vara en crazy cat lady. Det vill säga att det finns ganska många katter här hemma. Så eventuella sandbäddar i trädgården kommer katterna antagligen vilja använda som kattlåda. De har redan möblerat om spenaten i odlingslådorna.

Nu bor jag inte direkt i närheten av någon äppelodling, men enligt inventeringarna ska trädgårdssandbiet ha varit särskilt vanligt där. Och som av en händelse hittade jag just ett sådant bi häromdagen när jag grävde i trädgården för ett blivande grönsaksland. Tyvärr har jag i och med detta högst troligen sabbat hennes bo. Men vi håller tummarna för att hon ska palla gräva sig ett nytt hem.

Andra arter som kanske vill flytta in i sandhotellen, när de är färdiga, baserat på inventeringarna, är glödsandbi, gyllensandbi, äppelsandbi, sobersandbi, lönnsandbi och lundsandbi.

Men jag kommer inte ha en aning om vilka som är vilka. Förhoppningsvis lär jag mig i alla fall att se skillnad på mina egna honungsbin och eventuella vilda bin som kan tänkas hänga i trädgården.