Odling

Min första hydroponiska odling

Förra årets försök att odla chili gick extremt dåligt. Jag hade plantorna i fönsterkarmen i kolonistugan där de inte mådde så bra. Visserligen så hade de säkert haft det bättre om jag bara hade varit där och vattnat lite oftare. Jag lyckades rädda ett par törstiga plantor som flyttades ut, men det blev aldrig mer än tre frukter varav en ensam liten en som hann mogna.

I år satsar jag på att låta dem växa i ett automatiskt hydroponiskt system. Dels för att jag har velat testa att använda ett, men mest för att jag gärna är lat om jag får. Om systemet funkar som det ska så behöver jag egentligen inte pilla med det annat än när det är dags att fylla på eller byta vatten. Ord som jag antagligen kommer äta upp. Fram tills alldeles nyligen hade jag dock inget sådant system, så jag fick bygga ett.

Jag valde att göra ett ebb- och flod-system för jag tyckte det lät hyfsat enkelt. Lite sammanfattat kan man säga att i ett ebb- och flod-system står plantorna i ett näringslöst medium istället för jord. Näring får de från vatten som pumpas upp i kärlet de står i (flod) och efter en stund töms kärlet (ebb) och rötterna kan istället andas syre. En ganska simpel uppsättning med en pump, två kärl, en timer, ett par slangar och några kopplingar.

Allt som behövs för ett ebb- och flodsystem. Typ.

Redan innan jag började själva bygget av systemet failade jag lite. Om man använder behållare som är genomskinliga riskerar man tydligen att det bildas alger. Lite alger ska inte spela någon roll, men för mycket kan täppa igen utrustningen som används. De tar också upp näring som egentligen ska gå till växterna, och syre vilket kan leda till kvävda rötter i en hydroponisk odling. Men jag väljer att ignorera detta och hoppas det går bra ändå.

Två hål som förhoppningsvis inte kommer läcka.

Jag har också insett att om alla frön gror så kommer det ganska snart bli ganska trångt för växterna. Jag kommer kanske behöva dubbla eller trippla uppsättningen. Alternativt plantera dem i jord och riskera att utsätta dem för samma katastrof som förra årets chiliplantor. Oavsett hur jag gör, så vill jag driva upp så många som möjligt och få ut så mycket frukt som möjligt av dessa fröna. Jag vill ju testa göra fermenterad chilisås. Gärna några olika varianter.

Färdigbyggt.

Bygget är klart. Tror jag. Jag har inte testat det än. Och ja, jag ska ju sätta upp lampor. Och köpa lekakulor. Och jag har säkert glömt något mer. Men jag har nyss sått chilifröna i kokospluggar, så när de börjar gro får jag väl färdigställa och testa allt. Årets chilisorter blev Chilipeppar ’Vampire’ och Havannapeppar ’Habanero Orange’ från Impecta.