Växter

Krokus

Krokus är en bra biväxt tack vare sin tidiga blomning. När våren tittar fram och bina börjar göra sig redo att gå på nektar- och pollenjakt, så är chansen stor att krokusen står och väntar när det annars finns ganska ont om blommor. Det finns också sorter som blommar på hösten, t.ex. höstkrokus, C. speciosus.

Redan i mars kan alltså denna vårlök blomma, beroende på sort, vart i landet du bor och hur mild vintern har varit. Blomman besöks gärna av våra honungsbin men också av vilda humlor och sandbin.

Saffran

Det finns många arter i krokussläktet. En kändis är saffranskrokusen som bara finns i odlad form på grund av att den är steril. Från pistillen får vi den dyraste av alla kryddor; saffran.

Förvildad i Sverige

Krokusen är perenn, men varje lök ska bara blomma en gång. Det är sidolökar som blommar kommande år.

Det finns förvildad krokus i Sverige, men den är inte inhemsk här. Snökrokus och vårkrokus finns till exempel naturaliserade i vårt avlånga land nu.

krokus ovanifrån

Planteras på hösten

Rådet är att plantera lökarna på hösten, men jag beställde mina ganska sent i november. Och jag minns inte exakt när de åkte i jorden, men det borde ha varit i början av december. Och där jag bor, i Skåne, har det knappt varit någon vinter, så egentligen kanske jag lyckades att följa planteringsrådet? Så här ser de i alla fall ut nu i mars:

nya krokusar

Förvandlad till en krokus

I grekisk mytologi fanns det en ung herre, Crocus, som ska ha förvandlats av gudarna till en krokus på grund av hans kärlek till en nymf. Enligt en annan version så ska han ha dött av misstag. Och då ska Hermes ha blivit utom sig och förvandlat den döda kroppen till en krokus.

Källor:
Naturhistoriska riksmuseet
Wikipedia Sv
Wikipedia En
Den virtuella floran