Recept

Kombucha med svart te och vitt socker

Jag har smakat tre eller fyra olika sorters kombucha av olika tillverkare. Köpta flaskor alltså. Men helt ärligt så var det ingen av dem som smakade särskilt gott. Jag vet inte riktigt vad de har gjort med den. För min egen kombucha smakar helt annorlunda och betydligt godare. Och receptet är väldigt basic. Socker, vatten och te. Ja, och en scoby förstås.

Vad är en scoby? Det är en Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Levande grejer alltså. Det går att köpa i vissa butiker, men man kan också odla fram sin egen från en köpt flaska. Du kanske har märkt att det följer med en liten klump segt slem i en köpt kombucha någon gång? Det är scobyn. Och om du sparar den och matar den så kommer den att växa. Men lättast att få tag i en egen är om du känner någon som gör egen kombucha. De lär ha scoby över så det räcker att dela med sig av. Den växer ju hela tiden.

Ingredienser

  • scoby
  • 4 liter vatten
  • 28 gram svart te
  • 280 gram vitt socker

Så hur gör man kombucha?

Det första du gör är att skaffa en scoby. Och se till att spara någon eller några deciliter av vätskan som följer med scobyn.

Koka upp vattnet och stäng plattan.

Häll i socker och te och rör tills sockret löst sig.

Låt blandningen dra en bra stund så att det blir ett riktigt starkt te.

Sen är det viktigt att allt får svalna till rumstemperatur. För låg eller hög temperatur kan skada scobyn. Jag brukar lägga på ett lock och låta den stå över natten.

Sen lägger du scobyn och medföljande vätska i ett femliterskärl och häller i ditt avsvalnade, söta, te. Täck kärlet med en tunn kökshandduk eller ostduk. Det är viktigt att den kan andas.

Hur lång tid det tar innan kombuchan är färdig beror på hur mycket vätska du hade i med scobyn, hur sur den är, och hur stor scobyn är. Det kan ta allt från några dagar till ett par veckor. Men smaka direkt och jämför sen efter några dagar hur det smakar. När den börjar bli klar brukar jag smaka varje dag. Man lär sig ganska fort hur det funkar om man fortsätter göra fler satser.

Smaksättning

Om du vill smaksätta din kombucha, med juice, bär eller frukt, så rekommenderar jag att du häller i smaksättningen först, sen kombuchan. Min favorit är ett par rågade matskedar med krossade hallon till en flaska på 0,5 liter. Men man kan givetvis använda i princip vad som helst. Se bara till att det inte innehåller någon kemikalie som kan döda jäst- och bakteriekulturen.

hallonkombucha
Hallonkombucha

Använd inte all kombucha, utan lämna några deciliter till scobyn. Du kommer ju högst troligen att vilja göra mer snart. Och lämna lite luft i flaskorna så att drycken kan kolsyras ordentligt.

Låt flaskorna stå framme 3-4 dagar, testa en och se om den har lagom med kolsyra och sen är det bara att slänga in flaskorna i kylen.

Om det sen dröjer innan du gör nästa sats så kan du mata scobyn med lite mer sött te, så att den inte dör.

Receptet är inte exakt samma som min hjälte Brads. Men det är inspirerat av honom.