OdlingTopplistor

Köksträdgårdens fails 2020

Oftast så visar man kanske upp hur stora och fina resultat man fått, när det gäller ens odlingar i trädgården. Hur stora pumporna blivit, eller hur många äpplen som man har fått på träden. Hur många kilogram potatis man har odlat fram, eller hur stora och fina ens vitkålshuvuden har blivit. Men helt ärligt så lyckas vi inte med allt i köksträdgården, eller hur?

Förra året skrev jag om några fails som jag gjort då. I år har det också blivit några misstag som jag tänkte att jag ville dela med mig av här och nu.

Läs även: Tre fails från odlingsåret 2019

Felplacerade jordärtskockor

Fails 2020 törstiga jordartskockor
Törstiga jordärtskockor

För ungefär tio månader sedan så grävde jag bland annat upp ett gäng jordärtskockor från min kolonistuga. De följde med hem till trädgården där de placerades i en odlingslåda. Och denna placering blev den första av mina fails 2020. Dels så var det väldigt sandig jord som hade alldeles för bra dränering, vilket har lett till att jag har varit tvungen att vattna dem ”onödigt” ofta under sommaren.

Det var också en ganska skuggig plats. Och jag gissar att det är på grund av för lite sol, kanske i kombination med den sandiga jorden, som skockorna aldrig gick i blom. Nu tror jag dock inte att det spelar någon större roll för skockorna om de blommar eller inte, men det hade varit roligt med blommor till bina, och att försöka plocka frön från dem.

Läs även: Vinterskörd och omplantering av morötter och jordärtskocka

Grön potatis

Detta felet gör jag varje år. Eftersom att jag är lat så kupar jag inte potatisplantorna vilket resulterar i att många potatisar tittar upp lite ur jorden. Och när solen kommer i kontakt med potatisen så blir den grön, och det finns en risk att det bildas gift i dem. Nästa år ska jag definitivt kupa potatisen. Kanske. Det är visserligen inte hela världen, eftersom jag sparar den gröna potatisen till sättpotatis nästa år.

Läs även: Grön potatis – Vad ska jag göra med den?

Uppäten kål

Den tredje av mina fails 2020 beror på att jag kanske har varit lite väl kaxig när det gäller kål. Hittills har jag haft ganska mycket tur med till exempel grönkål och svartkål. De senaste två åren så har jag haft väldigt få besök av kålfjärilar, men i år har larverna ätit upp majoriteten av både grönkål, svartkål, broccoli och brysselkål.

Jag har nu blivit lite mer ödmjuk inför detta fenomen och jag kommer högst troligen att använda mig av kålnät över nästa års brassica-odlingar.