Mat & DryckOdling

Julsenapen är påbörjad

Mor och jag gör senap till julens frosseri då och då. Vissa år har vi lyckats bättre än andra och i fjol hittade jag ett riktigt bra recept.

Jag har en ny hjälte i mitt liv, sedan ett par år tillbaka. Det är Brad Leone som bland annat gör serien ”It’s Alive with Brad” på YouTube-kanalen Bon Appétit. Några favoriter därifrån är kombucha och tepache. De recepten används frekvent och det står nästan alltid några flaskor i kylen här hemma. Vitlökshonung är också magiskt gott. Speciellt på pizza.

En annan grej han lyckats underbart bra med är alltså senap. Bortsett från en liten justering följde vi instruktionerna till punkt och pricka, förra året. Det blev extremt lyckat. Men i år höjer jag ribban lite. Senapsfröna ska i år vara egenodlade.

Vit- och svartsenap, i början av maj 2019, Skåne

Jag räknar kallt med att det kommer smaka så mycket bättre. Och att det kommer vara superenkelt att skörda fröna. Troligen kommer det också bli extremt stor skörd så att vi kan göra flera olika sorter. Att smaksätta med rom är en självklarhet.

Vitsenapen är, förutom en viktig ingrediens i senap, också en bra dragväxt, eller biväxt. Bin gillar den alltså. Så även om man inte pallar göra sin egen senap kan man så denna också känna att man gjort en god gärning.

När fröna skördats och torkats är det dags att göra årets julsenap.