Recept

Julsenap

Lagom till jul de senaste åren har jag och min mor gjort julsenap tillsammans. Hon har en stor gjutjärnsskål med tillhörande senapskula som använts flitigt i jakten på den godaste julsenapen. Det blir ju givetvis så mycket godare med hennes skål, jämfört med en vanlig liten mortel eller kvarn.

Men vi behöver inte jaga efter det perfekta receptet längre. För i september 2018 sprang jag på världens godaste recept på senap. Det kom från min hjälte Brad Leone, på YouTube-kanalen Bon Appétit.

Receptet innehåller verjus, vilket inte är så lätt att få tag på. Så jag ersatte det med rödvinsvinäger. Och även om jag inte behöver jaga goda senapsrecept längre, så kommer jag experimentera med smaksättningen på detta.

Ingredienser

  • 6 msk svarta senapsfrön
  • 5 msk vita senapsfrön
  • 1 msk senapspulver
  • ½ dl äppelcidervinäger
  • ½ dl verjus (eller rödvinsvinäger)
  • 5 msk vätska från surkål
  • 2 msk salt

Gör så här

Om du börjar i god tid, typ i april/maj. Så kan du börja med att så egna senapsfrö.

Läs även: Julsenapen är påbörjad

Blanda senapsfröna och mortla dem. Man kan använda kvarn, men det blir en bättre julkänsla med mortel. Och de får inte bli för fint malda. Senapen ska vara hyfsat grovkornig. Och som sagt, om ni har tillgång till en stor gjutjärnsskål med kula så använd den. Det blir absolut bäst.

Blanda de malda fröerna med senapspulver och salt.

Blanda surkålsvätskan med äppelcidervinäger och verjus/rödvinsvinäger för sig.

Rör ner de torra ingredienserna i vätskan och häll upp allt på burk. Senapen kommer att vara rinnig, men behåll lugnet. Låt den stå i rumstemperatur 3-7 dagar, så blir den tjock och fast. Eller ja, inte helt fast. Men lagom liksom. Sen är det bara att sätta in den i kylen.

Den är så god att du högst troligen kommer äta upp din julsenap innan den hinner bli dålig. Men annars håller den tills… den blir dålig. Vi jobbar inte med bäst-före-datum här.