Recept med honung

Julsenap med honung

Senap med honung är ganska vanligt. Julsenap också. Kring jul då förstås. Här hittar du dock ett recept på julsenap med honung i. Rom och honung. Två av mina absoluta favoriter som finns i flytande form.

Jag har visserligen redan hittat ett riktigt gott recept på julsenap. Men eftersom jag hade tillgång till lite egenodlade senapsfrön så tyckte jag att jag skulle göra något speciellt med just dessa. Därför modifierade jag receptet något och adderade honung från den egna skörden, samt rom från spritskåpet.

Läs även: Julsenap

Eftersom att jag är ett stort fan av både honung och rom, så det kändes det självklart att addera dessa. Surkålsvätskan skippade jag eftersom att jag inte visste om det skulle räcka till både denna och nästa batch med julsenap. Detta recept skalas med fördel upp. Ta gärna allt gånger fyra eller fem. Anledningen till att jag gjorde så lite var att jag inte hade mer än två matskedar egenodlade frön.

Läs även: Julsenapen är påbörjad

Med fördel används inte bara egenodlade senapsfrön till detta recept, utan även egenodlad honung. Som hobbybiodlare känns det ju ganska självklart att göra en julsenap med honung. Du kanske till och med har egen vinäger?

Ingredienser

  • 2 msk vit- och svartsenap
  • 1 tsk senapspulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 2 tsk mörk rom

Gör så här

Krossa senapsfröna grovt i mortel eller kvarn.

Blanda med salt och senapspulver.

Honung, rom, rödvinsvinäger och äppelcidervinäger blandas för sig och tillsätts sedan till de torra ingredienserna. Se till att ta en god rom.

Häll över senapen i en fin burk med lock. Eller i flera mindre burkar, så kan du ge bort någon i present.

Senapen kommer vara ganska rinnig men stelnar efter 3-7 dagar i rumstemperatur.

Och när din julsenap har stelnat något så ställer du in den i kylen. God Jul!