Odling

Juli i kolonistugan

Plommonträdet ser gammalt och trött ut, men det kommer plommon även i år. En del av dem lär jag dock få slänga, precis som i fjol. Då var majoriteten av frukterna fulla med steklar. Och det finns tecken på att problemet kvarstår. Små droppar på plommonen.

Haverrötterna, som fick stå kvar sedan i fjol, har alla blommat färdigt. De rödvioletta blommorna blev till stora fluffiga bruna bollar som kunde skördas på frön. Att ta frö från haverrot var väldigt enkelt. Det var bara att vänta tills de torkat och fånga dem innan de blåste iväg. Deras stora fallskärmar får man enkelt grepp om och kan klippa av.

Jag lät fyra rötter stå kvar över vintern och det blev flera blommor på samtliga. Så nu har jag frön så det räcker och blir över.

Morötterna blommar fortfarande, så den fröskörden får vänta lite till. Och tyvärr ser det inte ut att bli överdrivet mycket morötter av de jag sådde våras. Det är ganska få som grott. Var jag ute och sådde för tidigt? Nej, det ska ju gå att så de sorterna på hösten redan för tidig vårskörd?

Jordgubbar har det blivit betydligt fler av i år. Men stadens djurliv har definitivt varit här och tagit en del detta året också. Jordgubbar och kål verkar vara populärt. Mycket av grönkålen och palmkålen har blivit djurfoder. Som tur är finns det dessto mer kål hemma i trädgården.

Det har blivit många tallrikar chips, på både Palmkål och Red Russian. Ett enkelt och gott tillbehör till vilken rätt som helst.

Recept på grönkålschips.