Recept med honung

Jordnötssmör – av honungsrostade jordnötter

Hemmagjort jordnötssmör av honungsrostade jordnötter. Visst låter det helt magiskt gott?
Jag snubblade över detta recept på YouTube ganska nyligen och kände mig omedelbart tvungen att prova det. Jordnötssmör är ju gott i sig, men med honungsrostade jordnötter måste det ju vara ännu godare. Receptet kommer från Lacey Baier och hennes video hittar du sist i detta inlägg. Hon använder osaltade jordnötter, men min affär hade bara saltade. Så jag valde att helt enkelt hoppa över att tillföra något salt.

Ingredienser:

  • 3,5 dl jordnötter
  • ½ tsk salt (om du inte använder saltade jordnötter)
  • 2 msk matolja, kokosolja eller jordnötsolja
  • 1 msk honung

Gör så här:

Enligt receptet ska ugnen vara på 175°C, men jag lyckades bränna lite av honungen så jag sänkte värmen till 150°C. Men prova dig fram och håll koll på plåten medan du rostar. Ugnar kan ju vara ganska olika.

Förbered en plåt med bakplåtspapper och blanda jordnötter, eventuellt salt samt honung ordentligt i en skål.

Bred ut de honungstäckta jordnötterna på bakplåtspappret i ett jämt lager, utan att de ligger ovanpå varandra. Eller i alla fall så gott det går. Det blir ganska kletigt.

Rosta i ugnen i 15-20 minuter, men rör runt bland nötterna efter halva tiden så att de blir bruna på båda sidor. De ska bli bruna, men inte brända. Och som sagt: håll koll. De kan lätt brännas.

Ta ut och låt svalna i några minuter.

Mixa sen allt i en matberedare i ett par minuter tills det smulats sönder. Tillsätt försiktigt oljan och fortsätt att mixa tills du får en jämn och fin smet.

Smaka av med salt och honung.

Det första som jag gjorde när jordnötssmöret var klart, var att göra en peanut butter jelly sandwich. Det kanske inte är jättenyttigt, men det är så gott. Speciellt med hemmagjord jordgubbssylt. Det rekommenderas varmt.