Växter

Jordgubbar

Under mitt första år på kolonin grävde jag upp den största delen av gräsmattan. Det blev så klart ett trädgårdsland där jag bland annat planterade fyra olika sorters jordgubbar. Men det blev inte många bär över till mig efter att kråkorna, skatorna och/eller kaninerna hade tagit sin del.

Jag tror att jag fick ett eller två av de få bär som behagade växa fram det året. Och som direkt konsekvens av detta så låter jag nu jordgubbslandet växa sig större för varje år. Någon vacker sommardag måste det ju bli ett överflöd av det röda fruktförbandet med nötter så att vi alla kan äta oss mätta? Ja, ur vetenskaplig synvinkel så är det inte ett bär.

Största trädgårdsgrödan

När vi googlar jordgubbar hittar vi superintressant statistik. På scb.se kan vi läsa att jordgubbar var den största trädgårdsgrödan, i Sverige 2018, när det kommer till areal. Då kunde vi plocka bäret på hela 2 483 hektar. Det är nästan 3500 forbollsplaner.

Om vi jämför genomsnittet för åren 2002-2006 med 2012-2016, så har produktionen av jordgubbar ökat med 34 procent. Från 5,0 till 6,7 ton per hektar. 2018 producerades 6,2 ton per hektar.

Detta att jämföra med min egen jordgubbsodling på kolonin, där jag uppskattat en produktionsökning på över 400 procent mellan åren 2018 och 2019.

Jordgubbar i spelvärlden

Jordgubbar är en av de 24 olika grödorna man kan odla i SimFarm. En bondgårdssimulator från Maxis som släpptes 1993 till MS-DOS. Det var ett av mina favoritspel när jag var liten och jag vill hävda att det är deras absolut bästa spinoff på SimCity-serien.

I DayZ, ett överlevnadspel fullt med zombies, kan man hitta jordgubbar i form av jordgubbssylt. Jag kan inte minnas att jag hittat någon sylt i spelet, men det kan hända att den har adderats efter att jag slutade spela spelet.

300 poäng. Så mycket är en jordgubbe värd i Pac-Man från 1980, där den dyker upp först i andra leveln. I Mrs Pac-Man är den värd 200 poäng och i Pac-Man Championship Edition 1200 poäng. I Pac-Mania är jordgubben värd hela 2000 poäng!

Se vilken plats Jordgubben har i våra topplistor!

Källor:
SCB
Wikipedia Sv
StrategyWiki
DayZ Wiki