Odling

Jag odlar mina egna haverrotsfrön

Snart är det dags att dra upp några haverrötter. De kommer antagligen rostas tillsammans med potatis och morötter i ugnen. Men alla rötter ska inte dras upp. Några får stå kvar tills nästa år så att jag kan plocka mina egna haverrotsfrön.

Varje rot ger flera blommor och varje blomma ger många frön. Så jag behöver inte lämna kvar särskilt många rötter i jorden. Å andra sidan så är blommorna väldigt fina, så vi får se hur många som får stå kvar och hur många som åker in i ugnen.

Om du vill skörda egna haverrotsfrön så får du alltså vänta en stund efter att du sått dina frön. De blommar inte förrän år två. Men den som väntar på något gott.

Läs mer: Haverrot


För två år sedan lät jag två rötter stå kvar över vintern och i fjol kunde jag plocka långt fler frön än jag behövde. Så nu har jag så att jag kan så en ny omgång när jag gör min vintersådd i år.

Läs även: Sex växter för vintersådd


En stund efter att de vackra blommorna har blommat färdigt så bildas en stor mysig boll av skägg som är full av frön. Och när dess stjälk börjat gulna så klipper jag av den så att fröna inte släpper av sig själv och flyger bort med vinden till grannen. De skäggiga stjälkarna lägger jag sen på en torr plats så att de får torka ordentligt. Och när de har torkat så brukar jag dra av fröna och klippa av de ludna fallskärmarna.

Haverrotsfrön

Jag har förvarat mina frön i glasburk, men det är egentligen inte bra. För då riskerar man att stänga in fukt och om det är tillräckligt med fukt så kommer fröna att börja gro. Det hände med mina blodklöverfrön. Papperspåsar, i stil med de som man brukar få köpta frön i, är nog bäst.

Läs mer om att plocka, odla och samla andra egna frön här: Egna frön