Hur gör man ett humlebo?

Humledrottningen vaknar på våren, efter att ha övervintrat, och söker efter en lämplig boplats, ett humlebo. Eller humlehotell. Eller humleholk. Vad man nu vill kalla det. Drottningarna är större än de andra humlorna som inte övervintrar. Därför ser man stora humlor på våren (drottningar), och mindre humlor på sommaren då drottningarna håller sig i boet. På sensommaren kan man se stora humlor igen, då de nya drottningarna kläckts.

Efter den första kullen nya humlor så håller sig alltså drottningen i boet och arbetarna får flyga ut och hämta nektar och pollen. Ett humlesamhälle kan bestå av några tiotal till flera hundra individer.

Hur kan vi hjälpa humlorna?

Humlorna, precis som andra vilda pollinerande insekter, har det kämpigt på många håll. Monokultur och giftiga bekämpningsmedel m.m. försvårar för humlornas fortlevnad. Men vi kan hjälpa dem lite på traven hemma i våra egna trädgårdar, på kolonilotter eller i parker och på andra ställen. Dels genom att så ängsblommor, eller att låta bli att klippa gräsmattan så att blommorna där har en chans att växa upp och blomma. Men också genom att fixa humlebon åt drottningarna som är ute och letar bostad på våren.

Gör ett humlebo

Om du har en lerkruka som naggats i kanten, fått en spricka i sig eller på annat sätt skadats så har du en perfekt början till ett nytt humlebo i trädgården!

Gräv ett hål som krukan passar i och lägg strö, torkat gräs och/eller hö i botten. Om du har någon gnagare hemma som husdjur, så kan du ta lite gammalt strö från den till botten. Humlor bygger gärna sina bon i till exempel gamla musbon, i det vilda, så lite gnagardofter sägs underlätta för drottningen att hitta rätt. Sätt sen krukan upp och ner i hålet. Det är viktigt att krukan har ett dräneringshål så att humlorna faktiskt kan komma in i boet. Packa jord runt krukan och skydda krukan mot regn.

Jag hade ett halvt fågelbord som jag satte lutande över boet. Men det går så klart lika bra att bygga upp med sten runtomkring ingången. Eller vad du annars har hemma att använda.

Sen har jag inte sett någon statistik på följande, men jag är ganska säker på att det underlättar för humledrottningen att hitta rätt om du sätter upp en tydlig skylt med en inbjudande text.

Om du också vill locka till dig andra vilda bin, och inte bara humlor, så kan du läsa mer om bihotell här.