Recept

Horchata de chufa – dryck på jordmandel

Horchata de chufa är en dryck från östra Spanien som görs av jordmandel, eller tiger nuts som de säger i amerikat. I andra delar av världen, exempelvis i Mexiko, så är det vanligt att man gör sin horchata av ris istället. Jag har provat att göra båda versionerna här hemma, och blev mäkta imponerad av båda. Jag provade först att göra ris-drycken och bestämde mig direkt för att prova med jordmandel också.

Jag köpte dock inte några mängder jordmandel, utan bara några få från en fröbutik. Jag ville odla min egen jordmandel. Men detta blev ett projekt som jag inte orkade vänta på. Första säsongen som jag skulle odla min egen jordmandel blev nämligen inte så lyckad. Jag fick ut färre jordmandlar än jag stoppade i jorden. Detta året gick det dock bättre, men skörden blev inte alls så stor som jag ville. Så jag bestämde mig helt enkelt för att köpa.

Så här gjorde jag min horchata de chufa

Det finns några versioner på hur man kan göra, men så här gjorde jag:

Ingredienser:

  • 2 dl torkad jordmandel
  • 5 dl vatten
  • ½ tsk kanel
  • 1 krm vaniljpulver
  • socker eller honung

Börja med att dränka jordmandeln i gott om vatten, och låt stå i ett dygn.

Häll ut vattnet och för över jordmandeln till en blender (eller bunke om du har stavmixer).

Tillsätt 2,5 dl vatten, kanel och vaniljpulver till blendern och mixa tills jordmandeln är riktigt finfördelad.

Häll i resten av vattnet, mixa lite till, och låt blandningen stå och dra i två timmar.

För sedan över blandningen i en saftsil, ostduk eller nötmjölkspåse och krama ur all mjölk.

Smaka av med socker eller honung och servera i ett stort glas fyllt med isbitar.