Växter

Honungsfacelia

Jag köpte dessa frön när jag gick på min blommor-bra-för-bin-shopping-spree. Honungsfacelia, Phacelia tanacetifolia, eller Lacy phacelia som de säger i Amerikat, ska ha lång blomningstid, producera mycket nektar och sägs alltså vara en riktigt bra dragväxt för bin. Både tambin, vildbin och humlor ska uppskatta dessa violetta blommor.

Den är ettårig och självsår sig. Så jag har förhoppningen att inte behöva köpa fler av dessa fröer. Dels för att den kan sprida sig egen hand, men också för att jag eventuellt kan fånga upp lite frön efter att den blommat om jag skulle vilja sprida den till andra delar av kolonin eller trädgården. Kanske till och med sprida den på fler ställen?

Skadedjursbekämpning och gröngödsling

Denna upp till 75-100 cm höga ört har dock fler goda egenskaper. Den fungerar också lite som en naturlig skadedjursbekämpare tack vare att den, förutom bin, även attraherar blomflugor. Blomflugor som gillar att kalasa på bladlöss. Med djupgående rötter dras näring upp ur jordlager som andra växter kanske inte når och efter blomning kan man slå och mylla ner den som gröngödsling. Om man inte vill att den ska självså sig så får man göra det innan blomning.

Honungsfacelian är hemmahörande i Nordamerika där den också är känd som blue tansy eller purple tansy. Närmare bestämt i sydvästra USA och nordvästra Mexiko. Där blommar den på sandiga och grusiga sluttningar, under 2500 höjdmeter, i mars till maj. I Sverige ska den blomma något senare, i juni till september.

Fröna är mörkgroende. Eller ljusgroende. Allt beroende på var man läser. Så vad gäller? Inte vet jag. Själv följde jag det som stod på fröförpackningen och sådde min honungsfacelia under cirka en centimeter jord. Detta gjordes i mitten av april (Skåne, 2019) och på ett par veckor hade de grott.

Se vilken plats Honungsfacelian har i våra topplistor!

Källor:
The Jepson Herbarium, University of California, Berkeley
Wikipedia EN
Wikipedia SV
United States Departments of Agriculture
Impecta.se