Honungens dag 2019
Idag firar vi Honungens dag 2019! Den infaller den 20:e augusti varje år och är instiftad av Sveriges Biodlares Riksförbund. Själv firar jag dagen med extra stora teskedar honung i dagens tekoppar, ett glas mjöd eller två till maten samt att läsa resten av detta inlägget med Bubbas röst, ni vet han från Forrest Gump.
Honung är matvärldens guld. Man kan karamellisera mandlar med det, rosta nötter i det, söta tomatsåsen med det, smaksätta glass med det. Det går utmärkt att ringla det över yoghurten, pannkakorna, fruktsalladen eller chevrétoasten.
Man kan göra honungsglaze, honungsmarinad, grillsås med honung, chilisås med honung, rödvinsås med honung. Den kan smaksättas som eukalyptushonung, citronhonung, pepparmyntshonung, ingefärshonung, whiskyhonung, vitlökshonung, kakaohonung, apelsinhonung, lakritshonung.
Man kan göra mjöd, honungsvatten, ha honung i te, i kaffe, i mjölk, i varm choklad, i drinkar. Honungen kan vara nyslungad, rå, flytande, fast, blandad. Det finns ljunghonung, rapshonung, blomsterhonung, skogshonung, acaciahonung, klöverhonung, sommarhonung, lavendelhonung.
Glad Honungens dag 2019!
Läs även: Så gör jag min mjöd
Fastän det är väldigt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den som nästan är ännu bättre.
Nalle Puh