Mat & Dryck

Honung mot sömnlöshet

Honung, det flytande guldet, kan hittas i många olika huskurer och sägs hjälpa mot alla möjliga besvär. Det gäller dock att man har rätt honung. Eller rättare sagt så gäller det att honungen har behandlats rätt. Det vill säga att den inte behandlats alls. Och oftast så brukar man mena att honungen inte får ha värmts över 38 grader. Så det kan vara bra att känna till var honungen kommer ifrån, och hur den har behandlats, när man använder den i huskurer och vill maximera dess nyttigheter.

Honung innehåller flera näringsämnen som B6-vitamin, tiamin, riboflavin, pantotensyra och spårmängder av mineraler som kalcium, koppar, järn, magnesium, mangan, fosfor, kalium, natrium och zink.

Varm mjölk med honung mot sömnlöshet

Sömnlöshet sägs vara ett besvär som kan avhjälpas med honung. Lisen Sundgren skriver i sin bok ”Lisens gröna värld” att varm mjölk och en god bok har hjälpt henne genom många sömnlösa nätter. Och för att få bäst verkan så sötar hon mjölken med örthonung. Mjölken i sig innehåller ämnen som hjälper musklerna och nervsystemet att slappna av. Honungen hjälper mot tendenser till lågt blodsocker, som kan bidra till sömnlöshet och humörsvängningar.

Både den varma mjölken och honungen innehåller tryptofan, som är en av de essentiella aminosyrorna som kroppen inte själv kan tillverka, och som vi därför måste få i oss via födan. Kroppen använder tryptofan vid tillverkning av serotonin och melatonin som har betydelse för bland annat sömn och avslappning.

En och en halv deciliter mjölk brukar vara lagom. Och den ska bara värmas upp, inte kokas. Sen tillförs en stor tesked honung som löser sig lätt i den varma mjölken. Personligen så tycker jag att det är gott med en honung som har ganska stark smak, till exempel ljunghonung.

Källor:
Klassiska huskurer av Sarah Merson
Lisens gröna värld av Lisen Sundgren
Wikipedia