Guldlök
Guldlök, Allium moly, sägs vara en av de äldsta odlade lökarna i Norden och härstammar från Spanien och södra Frankrike. Det rekommenderas att plantera de små lökarna tidigt på hösten, så att de hinner etablera sig innan vintern. Gärna tillsammans med lite benmjöl i näringsrik, mullrik och väldränerad jord på ett djup mellan 5 till 20 cm. Små lökar närmare markytan och stora lökar lite djupare.
Detta var en av de lökar som jag satte förra hösten. Bortsett från sådjupet så följde jag inget av de ovanstående råden för plantering men samtliga lökar tittade upp och blommade fint i juni. Trots ganska tung jord och utan benmjöl. Nu har jag plockat några av de utblommade blommorna för att se om jag kan driva upp lite guldlök från frö till nästa år. Lökarna låter jag vara kvar i jorden och hoppas på att de bildar ordentligt med sidolökar.
Läs även: Dags att sätta min första höstlök
Guldlök från frö
Fröna sägs behöva en stund i minusgrader innan de är redo att gro. Så i höst sår jag dem individuellt i små krukor som får stå ute över vintern. Det vill alltså säga inte på en värmebänk eller i ett växthus. De får stå ute i kylan. Och om de gror så får de en ny plats när de växt till sig lite, kanske i kanten av någon odlingslåda.
Tidigt på sommaren så blommar den och det kommer flera små stjärnlika blommor som lyser upp rabatten eller var den än är planterad. Guldlöken sägs hålla borta både rådjur, hare, kanin och sork då den har en ganska skarp doft. Och jag har faktiskt inte sett någon av de djuren i trädgården i år. Men när jag tänker efter så gjorde jag inte det i fjol heller. Och då hade vi ingen guldlök här. Kanske håller den borta björnar och älgar också, för det har jag inte heller sett på vår tomt.
Jag har inte smakat den själv ännu, men hela plantan, lök, blad och blomma, ska vara ätlig. Den sägs påminna om vitlök och den kallas ofta yellow garlic eller golden garlic. Den ska dessutom uppskattas av bin.