Recept

Grönsaksbuljong

Andy på Bon Appétit har ett riktigt bra recept på grönsaksbuljong. Och om jag vill göra en riktigt god buljong, så följer jag detta recept till punkt och pricka. Men oftast blir det att jag gör buljong på rester.

Jag fryser in allt sånt som kan passa och tar fram det när det är dags att göra buljong. Till exempel kan blast från sallads- och purjolök funka fint. Om någon vitlök börjar skjuta grönt eller om det ligger en halv gul lök i kylen som ingen använder eller om morötterna börjar bli lite trötta.

Ingredienser:

  • Knappt 4 liter vatten
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Selleri
  • Morot
  • En näve färsk persilja
  • Torkad shiitakesvamp
  • Misopasta
  • Några matskedar neutral matolja
  • (Kombualger)
  • Svartpepparkorn

Skiva moroten och sellerin i tunna skivor.

Skala och skiva den gula löken, men släng inte skalet. Det ger en fin färg till buljongen.

Halvera vitlöken.

Lägg allt på en ugnsplåt tillsammans med persilja, alger och svamp.

Blanda misopastan med några matskedar olja och några matskedar vatten.

Tillsätt mison till resten av grönsakerna på plåten och blanda ordentligt. Försök täcka så mycket som möjligt med mison.

Sätt in plåten i ugnen på 150°C i cirka en timme.

För över grönsakerna till en gryta och tillsätt knappt fyra liter vatten och en tesked svartpepparkorn.

Låt buljongen koka upp och reducera på låg värme tills ungefär hälften är kvar.

Sila bort grönsakerna och tillsätt eventuellt lite salt. Men misopastan ger ganska bra med smak, så smaka först innan du saltar. Sen är din alldeles egna hemmagjorda grönsaksbuljong redo. Perfekt att använda till en grönsakssoppa, nudelsoppa, en god gryta, eller varför inte bara njuta av en skål buljong direkt?

Vanligtvis är det Brad Leone som inspirerar mig i köket, men hela gänget på Bon Appétit är sköna individer. Spana in deras YouTube-kanal om du inte redan gjort det här.