Odling

Grönkålsfrö och palmkålsfrö – odla dina egna

För dig som redan odlar grönkål eller palmkål, så är det ganska enkelt. Låt ett par plantor stå kvar efter vintern och låt dem gå i blom. Ni som bor lite längre norrut än jag, som bor i Skåne, kan behöva kolla upp om just din kålsort verkligen överlever de kallare månaderna. Men om du ändå inte använder platsen på vintern, så kan du ju alltid chansa.

Så här gör jag

Grönkål, maj 2019

Jag förgror både grönkål och palmkål inomhus. Och någon gång i maj så planterar jag ut dem på friland. Efterhand som de växer upp så skördas bladen som vanligt under årets gång. Jag stoppar dem gärna i en smoothie.

Läs mer: Smoothie med grönkål och äpple

Trädgårdslandet, februari 2020

När sommar och höst har passerat så skördar jag min sista kål, någon gång på vintern. Jag plockar de fina bladen som finns kvar och drar upp överflödiga plantor med rötterna. Några blad får givetvis vara kvar på den kål som står kvar. Jag klär inte av dem helt nakna. I år lät jag sex kålplantor stå kvar, men egentligen så hade det nog räckt med en eller två av varje sort.

Blommor och frön kommer år två

Under det andra årets vår så kommer blomknopparna. Min erfarenhet är att palmkålen börjar skjuta knoppar några veckor tidigare än grönkålen och blommar först. Blommorna uppskattas av både bin och humlor som samlar både nektar och pollen från dem.

Grönkål, juli 2019

Och ett par månader senare så blir växten med sina frökapslar brun och torr. Då börjar det bli dags att skörda grönkålsfrö och palmkålsfrö. När växten har torkat ordentligt så klipper jag ner busken av frökapslar och lägger den på en torr plats där den får torka i åtminstone några dagar till.

Sen plockar jag av kapslarna, krossar dem lätt med händerna och sorterar ut mina grönkålsfrö och palmkålsfrö. Alla frön sparas i burkar som märks med sort och år, så att jag vet när de plockats.