Odling

Grön potatis – vad ska jag göra med den?

Mitt potatisland består av ganska mycket grön potatis. Den blir grön på grund av att den har utsatts för ljus. Och den utsetts för ljus eftersom jag är lat och inte kupar min potatis. Men det ska jag definitivt göra nästa säsong. Kanske.

Läs även: Potatis

Vad ska man då göra när delar av potatisodlingen är grön? Ofta blir rådet att man ska slänga de gröna potatisarna. Till och med livsmedelsverket säger ”Om potatisen är grön rakt igenom eller har stora skador, släng den.” Och de har en poäng. Man ska inte äta dem. Men jag slänger dem inte heller. Varje gång jag gräver upp nya knölar till middagen så separerar jag de som legat ovan jord och fått kontakt med solen. Om man inte har hundra procent koll när man skördar så gör det inte så mycket. Det brukar synas ganska tydligt vilka som utsatts för sol, oavsett vilken färg de har på skalet, speciellt efter att de blivit tvättade. Och om inget annat så ser man det gröna när man börjar skära i dem.

Släng dem inte

Jag sparar dem i en papperskasse som får stå svalt och mörkt i ett förråd. De potatisar som är skadade åker på komposthögen. Men när vintern har passerat och våren har kommit så åker kassen fram och potatisen görs i ordning för att groddas. För ja, grön potatis fungerar utmärkt att använda som sättpotatis.

Men ät dem inte

Livsmedelsverket råder alltså oss till att slänga dem. Och om du inte har tänkt odla potatis nästa år, så är det kanske en bra idé att göra dig av med den. De kan vara giftiga. Ljuset gör att klorofyll bildas i potatisen vilket är en viktig signal att du inte ska äta den. För ljuset kan också stimulera gifter att bildas. Så för att undvika illamående, diarré och magsmärtor så gör du bäst i att spara dina gröna potatis till sättpotatis, eller helt enkelt slänga den.

Livsmedelsverket: Glykoalkaloider i potatis