Flädersaft med citron
Att göra egen saft är enkelt, och sjukt mycket godare jämfört med den man köper i affären. För visst smakar allt man gör hemma lite bättre? Här är ett recept på flädersaft utan citronsyra, som passar lika bra i bålen, som drinkingrediens eller serverad som den är med massor av is en varm sommardag.
Ingredienser:
- 50-60 klasar fläderblommor
- 7 citroner
- 1 lime
- 2 liter vatten
- 2 kg socker
Skölj blommorna så att du blir av med eventuell ohyra. Antagligen blir du inte av med alla insekter, men några få skadar säkert inte. Därefter lägger du dem i en stor kastrull. Blommorna alltså, inte insekterna.
Koka upp vatten och pressa saften ur fem av citronerna samt limefrukten. De sista två citronerna skivas. Att det är fem citroner plus en lime beror enbart på att jag inte hade sex citroner hemma. Så det går alltså utmärkt att byta ut limefrukten mot en citron.
Tillsätt nu socker, citronsaft, citronskivor och fläderblommor till vattnet. Rör om ordentligt tills allt socker löst sig, lägg på ett lock och låt stå svalt några dagar.
Sen behöver du bara sila och hälla upp saften på flaska.
Serveras gärna med mycket is. och saften spädes givetvis med vatten efter smak.
Förvaring
Förvara gärna din flädersaft i frysen, om du har plats, så håller den längre. Men spara en, eller två flaskor, som du ställer i kylen. Och gör inte samma misstag som jag!
När man stoppar glasflaskor i frysen måste man lämna extra utrymme för vätskan att expandera. Det vill säga inte fylla flaskorna till bredden.
Om du har plockat för många fläderblommor och inte orkar göra saft på alla, så kan du stoppa dem i frysen. Spara dem och koka mer fläderblomssaft en annan dag när du har mer tid, ork och lust.