Fläderbärssoppa med honung
I somras kokade jag saft på fläderblommor som jag skördade i trädgården. Men alla blommorna plockades inte. Många fick hänga kvar och bilda bär. Dessa bär har nu varit mogna ett tag och det är dags att göra fläderbärssoppa på dem innan fåglarna hunnit äta upp dem. Danskarna ska kalla det hyldebærsuppe och det ryktas att vi i Skåne kallar fläderbären för hyllebär, även om jag själv aldrig har hört det.
För att bären ska bli lite sötare är det bäst att man plockar dem efter någon frostnatt, vilket inte har skett i mitt fall. Vi har definitivt inte haft några frostgrader här ännu. Men om man inte orkar, eller kan, vänta på kylan så går det bra att stoppa bären i frysen istället.
Läs även: Flädersaft med citron
Receptet är hämtat från danska Alletiders Kogebog och har modifierats något. Socker försöker jag ju exempelvis alltid att byta ut mot honung.
Gör så här:
Ingredienser till 2-3 portioner:
- 8 dl vatten
- 850 g fläderbär
- 1 äpple
- Rivet skal från en halv citron
- 1 kanelstång
- 1 nejlika
- 2 stora matskedar honung
Rensa bort de grövsta stjälkarna från bären och skär äpplena i klyftor.
Koka upp vatten, bär, äpple, kanel, nejlikor och citronskal. Låt soppan sjuda och sprida sin härliga doft i köket i cirka 20 minuter.
Sila soppan och söta med honung efter smak. Koka ytterligare 5 minuter.
Nu har du en fläderbärssoppa som smakar som inget annat! Bara att njuta!
Läs även: Fläder