Fläder
Vi har fläder i trädgården. Mer exakt i häcken på tre sidor av tomten. Så på sommaren blir det gott om blommor att göra flädersaft på.
|Recept på Flädersaft med citron|
Hans Christian Andersen ska ha sagt:
Imellem havens buske, i solskin, regn og rusk, med store blomster-duske, står der en hyldebusk. I duften er der lindring, når hjertet er bespændt, dér kommer hver erindring om gammelt, kært og kendt.
Hyldebusk översätts alltså till fläderbuske. Här nere i skåne ska den tydligen också kallas hyllebuske. Men själv har jag bara hört det namnet när det kommer till att göra saft på fläderbären, så kallad hyllebärssaft.
Enligt ett gammalt danskt talesätt kan människan inte bo där flädern inte vill gro. Den ska tydligen garantera att goda husandar stannar på gården. Vilken tur alltså att vi har fläder hos oss, så vi slipper flytta på grund av andlig otrygghet.
Flädern som medicinalväxt
Alla fläderns delar, blommor, bär, bark och blad ska länge ha användts som medicinalväxt och vissa används fortfarande i huskurer. Te på blommorna sägs vara svett- och urindrivande och ges vid febersjukdomar. Hyllebärsaften ska vara milt laxerande samt användas vid förkylning. Den sägs också smaka extra gott om man tillsätter lite rom, vilket måste provas i höst.
Att det inte finns någon läkare med mottagning i byn där jag bor förklaras med ett annat danskt talesätt:
Hvor man har hyld, honning og kål, bli’r doktoren en fattig mand.
Vi har ju både fläder i häcken, honung i bikupan och kål i trädgårdslandet, så vi är inte bara säkrade när det kommer till husandar, utan också när det gäller vår hälsa.
Giftiga delar
Men man får vara lite försiktig då växten är giftig. Druvfläder och sommarfläder ska visserligen vara giftigare, men om man till exempel gör saft på bären så säger många källor att man ska koka den. Växtens blad, bark och rötter innehåller samma gift. Omogna bär kan ge magbesvär, men blommorna och de mogna bären är enligt Giftingormationscentralen ofarliga.
I fjol gjorde jag ett försök att driva upp egen äkta fläder från frön som jag köpt, men hela grejen med stratifiering lyckades inte särskillt bra. Jag gav nog inte projektet så mycket kärlek som det behövde, så det blev inga plantor alls.
I år kanske jag ska prova att ta sticklingar istället och följa tipset från Plantagen:
- Om du ska ta en stickling så är det lämpligt att göra under hösten. Ta då en bit av en gren där det finns en vilande knopp på, och plantera den inomhus i en kruka med sandblandad jord och god dränering.
- Låt den få växa till sig inomhus under vinterhalvåret, innan det är dags för utplantering framåt våren.
Se vilken plats Flädern har i våra topplistor!
Källor:
Plantagen
Wikipedia
Fyens.dk
Alternativmedicin
Giftinformationscentralen