OdlingTopplistor

Fem växter att så i maj 2020

En del växter har redan börjat titta upp i trädgården. Krokusen har blommat. Pärlhyacint och maskros blommar. Och sälgen har slagit ut, till binas glädje. Några av bondbönorna har börjat visa sig och guldlöken har kommit upp ovan jord. Nu är en ny månad här och det betyder att det är dags att så lite mer. Här är fem växter som jag väljer att så i maj, på friland eller i kruka utomhus.

Palsternacka

Någon rad med parlsternacka får det bli. Vi brukar ha morot i nudelsoppan, men det kan ju vara kul att variera den då och då. Palsternackan ska dock bli sötare efter vinterns frostnätter, vilket jag inte visste tidigare. Så detta årets palsternackor får kanske hänga kvar i jorden lite längre. Åtminstone en del av dem.

Grekisk oregano

Denna perenna ört har blivit ett måste här hemma när det står pizza på menyn. Själv är jag inte lika såld på det som bonusbarnen är. Men oregano är definitivt en viktig del när det kommer till pizzakrydda. Därför kändes det som ett självklart val, när det shoppades frön förra året, att hitta någon sorts oregano. Men alla fröna såddes tydligen inte i fjol, så nu åker resten ner i en kruka som får stå utomhus.

För övrigt så är fermenterad vitlökshonung ett topptillbehör på pizza.

Läs mer: Vitlökshonung

Rödbeta

Första gången jag odlade rödbetor så gjorde jag det för att lägga in dem. Och in lades de. Men jag åt aldrig upp de där inlagda rödbetorna. Och helt ärligt så tror jag faktiskt att de slängdes till sist.

Jag har dock frön kvar och tänker att de ska sås där det finns plats över. Tanken är dock att ta till vara på dem bättre denna gång. Blasten kan användas till sallad när de skördas och själva betorna får rostas i ugn. Någon inläggning blir det inte. Jag äter ju tydligen inte upp dem då.

Blålusern

Blålusern, eller Alfalfa, sår jag för binas skull. Jag vet dock inte exakt var jag ska klämma in dem. De ska fungera bra som gröngödslingsväxt, så jag tänker att jag kanske sår dem var än det finns lite plats över, och låter dem helt enkelt ligga kvar när de har blommat färdigt och vissnat ner.

Blodklöver juni 2019

Blodklöver

En annan växt som jag tänker så i maj, och som jag sår tack vare att det är en biväxt, är blodklöver. Den har en härligt intensiv röd färg och attraherar flera pollinerare. I förra årets fröpåse finns det fortfarande många frön kvar, men jag tog också en del egna när blomningen var över. Några av dem började dock gro redan förra året. Antagligen för att jag inte lyckades torka dem tillräckligt innan jag stoppade ner dem i burken. Så vi får se hur det lyckas med dem.

Läs mer: Blodklöver